De littekens van de Britse expansiedrift zijn ook heel dicht bij huis voelbaar, laat deze roman zien

Wat hebben Wales en Irak met elkaar gemeen, naast Een koloniale geschiedenis. De gedeelde koloniale overheerser Groot-Brittannië plukte zelfs jonge mannen weg uit Wales om te helpen Irak het Britse Rijk in te slepen, na de val van het Ottomaanse Rijk tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. En ook Irakezen werden in deze tijd voor het karretje van de Britten gespannen, met onafhankelijkheid als valse belofte.

Deze geschiedenis wordt weinig besproken, juist omdat ze zo complex is. Maar met een vleugje fictie wordt een ingewikkeld verhaal met vele kanten opeens een stuk beter te begrijpen. En dat is precies wat journalist Ruqaya Izzidien deed in haar debuut The Watermelon Boys.

In de historische roman weeft ze de levens van twee hoofdpersonen, de vader Ahmad uit Bagdad en de jonge Carwyn uit Wales, moeiteloos samen. Izzidien put voor haar boek uit de archieven, en als Irakese Welsh ook uit haar eigen familiegeschiedenis. Zo laat ze niet alleen de pijnlijke geboorte van Irak zien, maar toont ze ook dat je het koloniale verleden van Groot-Brittannië veel dichter bij huis kunt vinden dan we vaak denken.

Ruqaya Izzidien: ‘The Watermelon Boys’ (360 pagina’s, te koop bij uitgever The American University in Cairo Press)