De Duitser die de wereld aan betaalbare zonne-energie hielp
De explosie van de capaciteit van zonne-energie wereldwijd is het werk van velen, zo legde collega Jesse Frederik deze week uit.* Maar als je dan toch één iemand moet noemen als de geestelijk vader, dan is het de Duitse parlementariër Hans-Josef Fell.
Ik had een beetje meegelezen terwijl Jesse zijn stukken schreef, en was benieuwd geraakt naar deze Fell. De podcast Planet Money, die ik toch al goed vind, bleek een aflevering te hebben gewijd aan Fell en zijn wereldveranderende werk.
Fell had in 1991 al zonnepanelen op zijn dak staan – een duur hobbyprojectje. Hij kreeg zijn lokale netwerkbeheerder zover die panelen te subsidiëren. Toen Die Grünen, zijn partij, in 1998 toetraden tot de regering, werd dat beleid nationaal ingevoerd. Stervensduur voor de mensen die geen panelen hadden, maar deze gigantische investering schepte een enorme vraag naar zonnepanelen.
Vraag schiep aanbod, aanbod maakte van een nichemarkt een heuse sector, en twintig jaar later is het een enorme industrie – en een groene, welteverstaan. De wereld kan inmiddels zo veel duurzame energie opwekken dat het mogelijk onze ondergang gaat voorkomen.
Het is alle 20 minuten genieten, zeker wanneer in de podcast ietwat understated het volgende wordt gezegd: Hans-Josef Fell en zijn wereldvreemde, linksdraaiende, idealistische, krankzinnig dure zonnepanelen uit 1991 zijn de reden dat de wereld duurzame energie heeft.
Planet Money: ‘Das Green Old Deal’ (Luistertijd: 20 minuten)