Spring naar inhoud

Zo veel schade richt het beruchtste geweer van Amerika aan

De AR-15 is de ergste nachtmerrie van Amerikaanse scholieren en menigtes in bredere zin. Het aanvalsgeweer werd ontwikkeld in de jaren vijftig en is uiterst berucht om zijn populariteit onder massamoordenaars in de Verenigde Staten. Sinds 2012 werd bij tien van de zeventien dodelijkste grootschalige schietpartijen in de VS een AR-15 gebruikt.

The Washington Post was het voorspelbare riedeltje van ‘thoughts and prayers’ door conservatieve voorstanders van wapenbezit beu en schotelt haar lezers de rauwe werkelijkheid van de impact van een AR-15 voor. De krant vroeg de ouders van twee slachtoffers van school shootings – de 6-jarige Noah Pozner, vermoord in Newtown, Connecticut (2012) en de 15-jarige Peter Wang, doodgeschoten in Parkland, Florida (2017) – om toestemming om met 3D-simulaties te laten zien hoe zwaar hun lichamen door het wapen werden toegetakeld.

De kogels zijn relatief klein, maar de energie die vrijkomt als zij een persoon raken, veroorzaakt extreme in- en uitwendige schade. Om een chirurg te citeren die met het Amerikaanse dagblad sprak: ‘Het kan letterlijk botten verpulveren, het kan je lever verbrijzelen en het kan een ontploffingseffect geven.’

Je kunt het zoveelste bericht over een massale Amerikaanse schietpartij – in sommige jaren – op Teletekst lezen. Je kunt schokkende films als Elephant, Polytechnique, We Need to Talk About Kevin, Tower en Bowling for Columbine kijken om de verschrikking van een bloedbad op school te ervaren. Maar zo hard als door dit artikel kwam de afschuwelijke Amerikaanse realiteit zelden binnen.

The Washington Post: ‘The Blast Effect’ (Lees- en kijktijd: 15 minuten)
Algemeen redacteur