Nu de BoerBurgerBeweging zich opmaakt voor haar entree in de provinciebesturen, dringt de onvermijdelijke vraag zich op: hoe zien al die grote plannen van BBB er in de praktijk uit? Hoe ziet ons land er over dertig jaar uit, als we het aan Caroline van der Plas vragen?

Tijdens het verkennen van de BBB-website springt één zin meteen in het oog: ‘Centraal in het BBB-programma staat een

Een eerlijk verhaal. Nou, dat werd tijd.

Als er één ding is waarmee Nederlanders opgroeien, dan is het wel een

Kinderen zien vrolijke kippen afgebeeld op de ruiten van de dorpsslagerij. Op de laadklep van veewagens (in de letterlijke zin van het woord). En tijdens het ontbijt worden ze verwelkomd door een

De meeste Nederlanders beseffen niet welke weg dieren afleggen voordat ze als speklap, kippenpoot of biefstuk op ons bord belanden. Van jongs af aan wordt ons een sprookjesachtig beeld voorgeschoteld. Een boerderij, dat is een soort kinderboerderij, maar dan met grotere beesten. Een walhalla, waar blije dieren vrij ronddartelen in zonovergoten weilanden.

De bal is rond, en boeren behandelen hun dieren met niets dan liefde en respect.

Tot dusver de luchtspiegelingen van de vee-industrie. Dan nu, speciaal voor Caroline van der Plas, het ‘eerlijke verhaal’.

Nederland is vol (met doodongelukkige dieren)

We doden 1,5 miljoen kippen, 45.000 varkens en 5.000 koeien Het merendeel van deze dieren leidt een erbarmelijk bestaan.

Boeren kweken kuikens in luttele weken tot plofkippen, branden onverdoofd de staarten van biggen af in en Je hoeft geen bomenknuffelaar te zijn om in te zien dat dit barbaars is.

De schijn van een beschaafde veehouderij is de grootste leugen van onze tijd. Zes op de tien Nederlanders zouden willen dat

En Nederland is, gemeten per vierkante kilometer, het grootste slachthuis van Europa. De helft van ons land wordt opgeslokt door landbouw – Op iedere hectare landbouwgrond proppen we in gewicht Als rechtse politici beweren dat Nederland vol is, hebben ze dus gelijk. Vol met doodongelukkige dieren. Een ware veestapel.

We hebben dat titanische leger aan vee niet nodig om onszelf mee te voeden – twee van de drie geslachte varkens Geen land in de Europese Unie En ook de rest van de wereld zal niet verhongeren als we hiermee stoppen, want de dieren verbruiken

Voedsel uit dieren halen is net zo efficiënt als roeien met een pollepel

Maar: dat is niet het ‘eerlijke verhaal’ waar BBB op doelt.

Volgens haar verkiezingsprogramma is de partij het ‘geheel oneens’ met de stelling dat de overheid moet Nee, op dat kleine stukje Nederlandse grond moeten we nog decennialang de hoeders zijn van

In de visie van Caroline van der Plas is Nederland het onwrikbare slachthuis van Europa.

Maar wat wil ze hiermee bereiken? Binnen enkele decennia zal het merendeel van ons vlees Voedsel uit dieren halen is net zo efficiënt als roeien met een pollepel, en elke efficiëntiewinst gaat ten koste van de toch al minimale levenskwaliteit van deze dieren.

Het is onmogelijk om, tegen de stroom van technologische vooruitgang in, krampachtig aan een grote veestapel vast te houden. Momenteel slurpen landbouwsubsidies Als het aan de BBB ligt, blijft de belastingbetaler miljarden betalen om de heilige veehouder in leven te houden.

Het is onduidelijk waarom de kolenboer, de paardenpoepraper en de floppydiskverkoper

Die grote zakken geld kunnen boeren ook helpen hun nieuwe weg te vinden terwijl we de veestapel verminderen, zoals de Maar goed, de fractieleider van BBB Overijssel

Een wrede visie op de relatie tussen mens en dier

Stikstofproblematiek mag dan de krantenkoppen domineren – het is verstandig om eens te kijken naar het

Hoewel de partij verstandige ideeën heeft over het behoud van publieke voorzieningen op het platteland (die vaak en de onevenredige verdeling van cultuursubsidies (waarbij is haar visie op de relatie tussen mens en dier niet alleen wreed, maar ook hopeloos achterhaald.

Ook tussen al het gekrakeel over Natura 2000-gebieden, habitatrichtlijnen en emissieplafonds is de wanhopige stem van dieren nog te horen. Als je maar bereid bent te luisteren.

Nog een eerlijk verhaaltje: terwijl je deze column las, zijn er in Nederland alweer

Is dat de toekomst die we willen?

Meer lezen?

We doden 1,5 miljoen kippen, 45.000 varkens en 5.000 koeien per DAG. Dat is níét normaal De tijd van smoesjes is voorbij: vlees eten uit intensieve veehouderij is niet meer moreel te verdedigen – als het dat ooit al was. Lees mijn column Zuivel is ernstig dierenleed. Van de rechter mag je dat niet zeggen, maar sue me Het is een ongemakkelijke, maar onomstotelijke waarheid: de productie van melk, kaas, kwark, yoghurt en andere zuivelproducten gaat gepaard met ernstig dierenleed. Lees de column van Rutger Bregman