Spring naar inhoud

Deze rocksterhistoricus duidt Poetin en Trump (en zamelde 1,2 miljoen dollar in voor Oekraïne)

Nederland heeft Rutger Bregman. Israël heeft Yuval Harari. De VS en Oost-Europa hebben Timothy Snyder.

Snyder, een 53-jarige historicus uit het Amerikaanse Midwesten, groeide de afgelopen jaren uit tot een van de prominentste intellectuelen aangaande Rusland en Oekraïne. Hij schreef boeken over de horror van het nazisme en stalinisme (Bloodlands), de Holocaust (Black Earth) en autoritaire leiders (On Tyranny en The Road to Unfreedom). Hij promoveerde bij de bekende geschiedkundige Timothy Garton Ash en werkte samen met Tony Judt.

Als hoogleraar aan de Yale-universiteit weet Snyder de teksten van Plato, Hegel en Marx vlekkeloos te combineren met het Bijbelboek Genesis. Zijn hoorcolleges over Oekraïne zijn Afgelopen september was hij twee uur op bezoek bij de Oekraïense president Zelensky – naar verluidt keuvelden ze over Shakespeare, de Tsjechische president Václav Havel en de Russische Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov.

Kort samengevat: Snyder is tamelijk geniaal, zo blijkt wel uit een groot profiel dat The Guardian over hem schreef. Tegelijk, en dat is redelijk onorthodox voor een prestigieuze professor, neemt hij heel duidelijk stelling. Zo ging hij in 2016 langs de deuren voor presidentskandidaat Hillary Clinton en zamelde hij 1,2 miljoen dollar in voor een droneafweersysteem voor Oekraïne. De criticus zou zeggen dat Snyder de geschiedenis niet alleen beschrijft, maar met deze aanpak ook mede vormt.

The Guardian: ‘Putin, Trump, Ukraine: how Timothy Snyder became the leading interpreter of our dark times’ (Leestijd: 35 minuten)
Algemeen redacteur