Spring naar inhoud

Zo zouden de megaschepen van de toekomst eruit kunnen zien

‘Verander je de grondstof van het systeem, dan verander je het systeem zelf.’ Zo luidt de conclusie van een gesprek in de laatste aflevering van de recent verschenen podcast van collega’s Maite Vermeulen en Maaike Goslinga. Het gesprek gaat over de nodige vergroening van de scheepvaart en die ene voor de hand liggende bron van energie, waar je relatief maar weinig over hoort: wind. 

Als we weer meer gebruik zouden maken van wind, vertelt Maite, zou het brandstofverbruik van schepen gi-gan-tisch beperkt kunnen worden. Onderzoeker Christiaan De Beukelaer vult aan dat de meeste schepen bovendien varen op routes waar heel veel wind is. Er bestaan al heel goede technologieën, die al snel voor 5, 10, of 20 procent – en bij nieuwere schepen wel voor 30, 40, 50 procent – kunnen voldoen aan de vraag naar brandstof.

Het is het meest conservatieve radicale idee waar Maite ooit over hoorde. Niet in de laatste plaats omdat het gebruikmaken van wind dwingt tot nadenken over een nieuwe toekomst voor de scheepvaart. Op windaandrijving kun je misschien niet net zo snel, efficiënt en grootschalig varen als op stookolie – maar misschien is dat nu precies wat de toekomst nodig heeft.

Terwijl de podcast verdergaat en Maite met verschillende mensen in gesprek is over de rol van efficiëntie in de scheepvaart, dwalen mijn gedachten even af. Hoe zouden die door wind aangedreven megaschepen eruitzien?

Even surfen op het web leert me dat er door wind aangedreven megaschepen te ontwerpen. Hieronder een greep uit de epische video’s die zij produceren om hun futuristisch ogende plannen met de wereld te delen.

YouTube
NYK Super Eco-Ship Concept Design
YouTube
BARTech WindWings door Yaramarine Technologies
YouTube
Chef beeldredactie