Spring naar inhoud

J.K. Rowling is géén slachtoffer van een heksenjacht, aldus deze youtuber

Onze wereld, reeds overvol van podcasts, werd een maand of wat geleden toch weer een podcast rijker: Daarin gaat Megan Phelps-Roper, voormalig aanhanger van de Westboro Baptist Church (de bekende Amerikaanse homohaterskerk), in gesprek met Harry Potter-auteur Joanne Rowling. Door een inmiddels aanzienlijke lijst transkritische uitspraken, opiniestukken en tweets werd Rowling de afgelopen jaren Een voortwoedende cancelcampagne viel haar ten deel.

De podcast beloofde een interessante insteek. Phelps-Roper maakte zelf een deradicalisering door, juist doordat enkelen van haar tegenstanders haar niet met boosheid, maar met empathie benaderden. Een boodschap waar ook youtuber Natalie Wynn (van het kanaal ContraPoints) zeer gevoelig voor is. Zij maakt immers al jaren video’s over links-progressief gedachtegoed, die meestal vertrekken vanuit het perspectief van rechts-extremistische tegenstanders. Een strategie met resultaat, getuigden meerdere ex-extremisten

Maar er is een grens, stelt Wynn in haar nieuwste video. Door de gedachten en gevoelens van je tegenstander centraal te stellen, ligt namelijk op de loer dat je deze vervolgens niet meer kritisch bevraagt. Dat is ook wat er in The Witch Trials of J.K. Rowling misgaat: in zeven afleveringen krijgt Rowling ongebreideld de ruimte om de transrechtenbeweging te schetsen als een gevaarlijke, misogyne haatgroep, en zichzelf als slachtoffer en martelaar. Maar of dat terecht is, is een vraag die Phelps-Roper vervolgens compleet overslaat.

Wynn was een van slechts twee trans personen die voor de podcast werden geïnterviewd. Achteraf is ze zeer kritisch op het resultaat. Want ja: heel wat trans mensen hebben lelijke en bedreigende dingen over Rowling op Twitter gezet, en dat is niet oké. Maar dat doet niets af aan de legitimiteit van de strijd tegen Rowlings gedachtegoed – hoe pittig die ook gevoerd wordt. Rowlings haatzaaierij heeft namelijk verstrekkende politieke gevolgen voor de hele trans gemeenschap.

ContraPoints: ‘The Witch Trials of J.K. Rowling’ (Kijktijd: 1 uur en 55 minuten)
Correspondent Identiteit