Goede Gesprekken
Dekolonisering. Lex Bohlmeijer in gesprek met Koen Bogaert
SoundCloud
Interview

Koen Bogaert schreef een boek, een nieuwe geschiedenis over dekolonisering, door in de voetsporen van Frantz Fanon te stappen. Fanon was een intellectueel die grote invloed had op de verzetsbeweging in Algerije. En die verzetsbeweging kwam voort uit de Haïtiaanse Revolutie, zo zag Fanon, die zelf Caribische roots had en beïnvloed werd door intellectueel erfgoed van de eilanden.

In Europa is het makkelijk te zien welke invloed Europeanen hadden op de wereld, maar andersom is moeilijker. Terwijl de geschiedenis een complex verhaal is van invloeden en bewegingen van over de hele wereld. Dat is wat je terugleest in In het spoor van Fanon. Bogaert beschrijft hoe verzet uit 1791 aan de andere kant van de wereld ons hier, vandaag nog raakt. Hoe de denkkracht van de Caribische revolutionairen van invloed is geweest op de ontwikkeling van de beschaving ten tijde van de verlichting. Waarom leren we daar eigenlijk zo weinig over? En hoe komen we uit dat beperkte wereldbeeld?

Meer luisteren?

Ras bestaat niet. Kunnen witte mensen dat ook inzien? Ras is een verzinsel om slavenhandel en kolonialisme te legitimeren. Witte mensen zien dat niet of willen het niet zien. Actrice Anousha Nzume houdt hen een confronterende spiegel voor in haar boek Hallo witte mensen. Ga naar deze podcast Om racisme uit te bannen hoef je het niet te hebben over schuld, wel over geschiedenis Volgens historicus Jennifer Tosch wordt iedereen, ongeacht kleur, beïnvloed door de geschiedenis. Het racismeprobleem van nu kun je niet begrijpen – en daarmee niet doorbreken – als je niet teruggaat in de tijd, zegt ze. Daarom organiseert ze Black Heritage Tours. Ga naar deze podcast