Spring naar inhoud

Leg deze app bij je open raam, en hij vertelt je welke vogels je toekwetteren

Sinds het laatste staartje van de covidpandemie is er een groepje Correspondent-collega’s dat eens in de zoveel tijd met elkaar uit vogelen gaat. Onder de bezielende leiding van ledenteammedewerker en ouwe sok van een natuurvereniging Eline Derakhshan leren we vogels spotten, soorten herkennen, en dat je vooral niet mag stringen – liegen over welke vogels je hebt gezien.

Het is oprecht een heerlijke hobby; gezond (want: buiten aan de wandel) én gezellig (want: op een kluitje door een verrekijker spieden naar een verenbol ter grootte van een kinderhandje). Maar het is af en toe ook een tikkel overweldigend. Er is zo veel te zien en te horen dat je als beginner ontmoedigd kan raken van hoe weinig je nog weet; hoe moeilijk het is om verschillende roepjes van elkaar te onderscheiden, en hoe gemakkelijk je de houtduif en de rotsduif door elkaar blijft halen (welke had nou ook alweer die witte nekvlek)?

Van mijn tante (ook fervent vogelaar) kreeg ik echter een geweldige tip: de app Merlin Bird ID, een soort Shazam voor vogelaars. Ontwikkeld door het ornithologenlab van de Cornell-universiteit in de VS analyseert deze app realtime het omgevingsgeluid, en toont je direct welke vogelsoorten er in je buurt zitten te kwinkeleren. Ook kun je foto’s uploaden die de app automatisch voor je determineert.

Het is leuk en leerzaam voor vogelaars aan de wandel, maar zeker ook voor thuis. Leg je telefoon een tijdje in het raamkozijn, en je verwondert je eindeloos over de enorme verscheidenheid van het moois dat je toekwettert.

The Cornell Lab: ‘Merlin Bird ID’ (gratis te downloaden via de App Store of Google Play)
Correspondent Identiteit