De uitstoot van De Correspondent is bijna gehalveerd, maar we willen nog verder verduurzamen

Illustratie: Leon de Korte (voor De Correspondent)

Zes jaar geleden stelde De Correspondent zich ten doel volledig duurzaam te worden: alle uitstoot en andere vervuiling minimaliseren, en wat onontkoombaar is compenseren. We hebben grote stappen gezet, maar ook bijna al het laaghangende fruit geplukt. Wat nu?

Als we echt willen dat de wereld dan zullen alle sectoren binnen de economie, alle organisaties, alle inwoners en alle landen daar een bijdrage aan moeten leveren.

Dus ook de media.

De Correspondent heeft zich daarom We brachten onze CO2-voetafdruk in kaart en riepen andere organisaties op In deze update brengen we verslag uit van onze voortgang: welke stappen hebben we gezet, hoe staan we er nu voor, en wat zijn we nog van plan?

Hoe onze voetafdruk zich ontwikkelt

De vorige update over onze verduurzaming In de twee jaar daarna gooide corona nogal wat roet in het eten van onze en andermans plannen. Wereldwijd daalde de uitstoot tijdelijk, om daarna

De medewerkers van De Correspondent werkten in 2020 en 2021 respectievelijk slechts dertien en vijf weken op de redactie. Verder was thuiswerken het devies. Daarom bestelden we bij De Correspondent nauwelijks boodschappen, verbruikten we veel minder gas en elektriciteit en De CO2-uitstoot kelderde navenant – en ging in 2022, toen we weer op de redactie begonnen te werken, weer omhoog.

In vergelijking met pre-coronajaar 2019 is onze totale berekende CO2-uitstoot in 2022 gehalveerd. Per fte is de daling bijna 40 procent.

Er hebben ten opzichte van 2019 flinke verschuivingen plaatsgevonden: een hogere uitstoot door auto en ov; een lagere uitstoot door boodschappen; en bijna geen uitstoot meer door vluchten. Hieronder lichten we onze voetafdruk toe, óók de delen die hier niet zijn meegerekend omdat ze

Ons energieverbruik

Het stroomgebruik op onze redactie is in 2022 met 23 procent gedaald ten opzichte van 2019. We hebben consistent gekozen voor groene stroom, al is onze verhuurder Ons gasverbruik is sinds 2019 met 22 procent gedaald.

Hoewel onze hoofdredacteur Rob Wijnberg tegenwoordig met de fiets naar de redactie komt (en zijn auto inmiddels elektrisch is), is de totale uitstoot van ons woon-werkverkeer juist gestegen. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met een verbeterde meetmethode: waar we de reiskilometers van collega’s eerst in kaart brachten via enquêtes, gebruikt algemeen redacteur Riffy Bol daar nu

Tegenover deze stijging staat ook een daling: we vliegen nauwelijks meer. Ten tijde van ons buitenlandse avontuur The Correspondent was dat juist een hoge post.

Voor het jaar 2022 hebben we voor het eerst in kaart gebracht hoe groot de CO2-uitstoot is van de servers waarop onze website draait. Het gaat om Onze hostingfirma Amazon Web Services compenseert deze uitstoot door duurzame energie in te kopen.

Indirect veroorzaken de activiteiten van De Correspondent nog meer energieverbruik, bijvoorbeeld bij onze lezers en door het betalingsverkeer op onze website, of door collega’s die interviewopnames laten uitschrijven We streven ernaar om van dit deel van onze voetafdruk een nog beter beeld te krijgen, maar kunnen deze impact vooralsnog niet kwantificeren.

De redactie

In nauw overleg met onze verhuurder en de VvH (Vereniging van Huurders) zijn we volop bezig onze redactie te verduurzamen. Isolatie en energiebesparing hebben daarbij de hoogste prioriteit.

Dit jaar zijn alle ramen vervangen door en zijn de eerste twee warmtepompen geïnstalleerd. We verwachten daardoor significant minder gas te gaan verstoken; in onze voetafdruk van 2023 hopen we dat terug te zien. We kijken ook naar andere mogelijkheden zoals isolatie van de spouwmuren, maar concrete stappen zijn nog niet afgesproken. We blijven dit agenderen bij onze verhuurder, maar het heeft

De stroomaansluiting van ons pand is helaas Pas als netbeheerder Liander de capaciteit op het net vergroot, kunnen we die stappen zetten. We blijven in de tussentijd inzetten op besparing: alle tl-verlichting is de afgelopen jaren vervangen door led-lampen, en de lichtschakelaars in de toiletten zijn vervangen door bewegingssensoren.

Het slechtst geïsoleerde deel van ons pand is de ‘serre’ op de benedenverdieping: ’s zomers kun je daar al vergaderend een hitteberoerte oplopen, ’s winters is het een desolate vrieskist – er gaan geruchten rond dat er dan white walkers schuilen. Maar dit jaar wordt de serre gerenoveerd en komt er een op dat verkoelend werkt in de zomer en isolerend in de winter. Om de kou uit de serre buiten te houden, hebben we als tussenoplossing cafégordijnen opgehangen. Andere isolatiemaatregelen voor de redactie

De boodschappen

Voor de dagelijkse lunch op onze redactie worden eens per week boodschappen bezorgd door Albert Heijn. Er is een buffet voor bammetjes, maar sinds 2019 is er ook Roya – die dagelijks een warme lunch voor onze medewerkers kookt (en tevens ons aller rots in de branding is). Roya doet soms aanvullende boodschappen voor de lunch. Vlees wordt niet meer gegeten, zuivel nog wel – maar veel minder dan vroeger.

In 2022 hebben we ook de Dat was tevens het eerste jaar waarin we weer op min of meer hetzelfde niveau als vóór de pandemie etenswaren kochten, en we constateerden dat onze voetafdruk op dit vlak meer dan gehalveerd is!

En wat er overblijft, het afval? Restafval en papier worden gescheiden opgehaald door de gemeente. De beheerder van ons gebouw brengt een overschot aan oud papier, vaak van onze redactie, naar de ouderensoos in Broek in Waterland (Noord-Holland), die het verkoopt aan recyclingbedrijven en van de opbrengsten Ons groenafval gaat op een composthoop in Amsterdam Sloterdijk. Geschikte blikjes zamelen we in voor het statiegeld.

En als alle medewerkers samenkomen voor een uitje buiten de deur, eten we vegetarisch of veganistisch.

De uitgeverij

Onze boekenuitgeverij is een aparte bv, en de uitstoot die gepaard gaat met het drukken van boeken Maar ook de uitgeverij zet stappen om duurzamer te werken. Al onze boeken worden gedrukt op papier met het zogeheten gevuld met het zuinige lettertype Calicanto, gebonden met koudlijm, en

Onze investeringen

De Correspondent bankiert al sinds jaar en dag bij een groene bank, de Triodos Bank.

De pensioenen van onze medewerkers worden tot op heden geïnvesteerd door Aegon Asset Management (AAM), onderdeel van Aegon Cappital. AAM zegt in zijn beleggingen actief rekening te houden met maatschappelijke, sociale en milieucriteria (zogenoemde ‘ESG-criteria’), ‘in het bijzonder op het gebied van Ook stemt Aegon als belegger mee met ‘activistische’ groene resoluties op aandeelhoudersvergaderingen En sommige bedrijven die te weinig vergroenen

In januari van dit jaar is Aegon dat al langer een goed trackrecord heeft Niettemin houdt onze pensioenadviseur een vinger aan de pols om te zorgen dat onze pensioenbeleggingen zo duurzaam mogelijk zijn – we willen op dit vlak meelopen in de voorhoede.

Onze CO2-compensatie 

In 2018 maakten we al bekend dat we de uitstoot die wij als organisatie niet kunnen vermijden We doen dit niet om vervolgens te claimen dat we ‘klimaatneutraal’ opereren – zulke claims van bedrijven moet je Bovendien worden de baten van CO2-compensatie

Toch kiezen wij heel bewust voor compensatie van de uitstoot die we nu (nog) niet kunnen vermijden. Daar hebben we twee redenen voor. Eén: we denken dat het beter is om dit te doen dan het na te laten. Twee: we leggen onszelf hiermee effectief een interne CO2-prijs van Daarmee geven we onszelf een financiële prikkel om te blijven inzetten op het voorkómen van uitstoot.

We compenseren de ons bekende uitstoot in tienvoud, omdat we daarmee We steunen projecten die behalve het klimaat ook de lokale bevolking, inheemse diersoorten en bossen ten goede komen. En we kiezen ervoor

Het laaghangende fruit is geplukt

Tot zover deze update. Komende jaren zetten we door, en zullen we lastige dossiers moeten tackelen. Want het laaghangende fruit is nu wel geplukt.

De grote vragen waar we voor staan? Hoe we de uitstoot van woon-werkverkeer verder naar beneden kunnen krijgen, hoe we stappen kunnen zetten in de isolatie van ons gebouw, hoe we onze pensioenen verder kunnen vergroenen en hoe we nog duurzamer kunnen lunchen.

Wordt vervolgd.