Deze miljonair wilde de wereld redden door zoveel mogelijk land te kopen en te beschermen
Het begint bijna een clichéverhaal te worden: bergliefhebber begint een kledingmerk, wordt daarmee stinkend rijk, ziet dat de aarde eraan kapotgaat, en zet zich vervolgens in om de wereld te redden.
Een paar jaar vóór Patagonia-oprichter Yvon Chouinard begon de Amerikaanse Doug Tompkins (het waren goede vrienden van elkaar) in de jaren zestig met een eigen merk dat al snel zou uitgroeien tot een miljoenenbedrijf: The North Face. Later kwam daar Esprit bij.
Net als Chouinard begon Tompkins zich in de jaren tachtig te realiseren dat kleding maken ontzettend vervuilend is, en bijdraagt aan de destructie van de planeet. Maar in tegenstelling tot de Patagonia-oprichter besloot hij zijn bedrijven niet te verduurzamen, maar ze te verkopen. ‘Ik verkocht producten die niemand echt nodig had’, aldus Tompkins.
Met de miljoenen die hij aan deze bedrijven overhield, begon hij grote stukken land op te kopen in Zuid-Amerika, om ze te beschermen tegen commerciële doeleinden (wat op veel weerstand stuitte in die landen). In de documentaire Wild Life vertelt zijn vrouw Kris het verhaal van Tompkins, die zelf in 2015 overleed tijdens een kajaktocht in Chili, waar Chouinard ook bij was.
Disney+: ‘Wild Life’ (Kijktijd: 1 uur en 30 minuten, abonnement vereist)