Sinds onze oprichting in 2013 hebben wij de overtuiging dat bijdragen van jullie, onze leden, onze journalistiek kunnen verrijken. Een artikel is nooit het eindpunt, maar de aanzet voor waardevolle input van deskundige leden. 

Wat we beogen

Jullie kennis en ervaringen kunnen ons helpen meer inzicht te krijgen in de onderwerpen waar we over publiceren. Ook scherpen jullie onze journalistiek aan met goede vragen en wijzen jullie ons op fouten.

Zo een zorgprofessional een stichting die bezig is met onderzoek naar chronische pijn aan onze correspondent Gezondheid, gaven jullie met verschillende kleur aan een artikel over gynaecologisch onderzoek en naar de feiten omtrent de Bijlmerramp. Deze bijdragen brachten ons op nieuwe invalshoeken voor verhalen, en leidden soms zelfs tot  

In de loop der jaren hebben we een aantal aanpassingen aan de bijdragesectie gedaan om meer overzicht te creëren en meer relevante kennis aan te boren. Zo…

  • introduceerden we een ‘uitlichtfunctie’, waarmee we een waardevolle bijdrage kunnen markeren; 
  • bouwden we een digitale database met leden die beschikbaar zijn voor het tegenlezen van artikelen-in-wording;
  • verifieerden we expertises van leden;
  • nodigden we deskundigen uit om mee te praten onder stukken.

Dit heeft geleid tot de unieke bijdragesectie die we nu hebben, en die media van over de hele wereld heeft geïnspireerd – van The New York Times tot het Deense Zetland. De betrokkenheid van leden koesteren we. In een wereld waar iedereen overal en op elk moment met elkaar kan communiceren, is het geweldig om te zien hoeveel aandacht leden besteden aan een online inhoudelijk gesprek.

Hoe het uitpakt in de praktijk

Maar ook wij lopen soms tegen de grenzen van de bijdragesectie aan. 

Ten eerste omdat het voor ons schier onmogelijk is om het groeiende aantal interacties te volgen en op alles te reageren – hoe graag we dit soms ook

Ten tweede omdat pareltjes van bijdragen soms ondergesneeuwd raken in een stroom reacties en gesprekken die ver afdwalen van het onderwerp van het stuk.

En ten derde omdat minder leden zich hierdoor uitgenodigd voelen om bij te dragen. Het gesprek op onze site beperkt zich steeds meer tot een kleine groep mensen. 

Zes aanpassingen om jullie bijdragen het podium te geven dat ze verdienen

Daarom voeren we zes nieuwe verbeteringen aan de bijdragesectie door.

  1. Ieder lid krijgt tien bijdragen per week. Een bijdragelimiet voorkomt dat de bijdragesectie wordt overheerst door een kleine groep bijdragers. Met tien bijdragen per week heb je genoeg mogelijkheden om een vraag te stellen en je kennis te delen over onderwerpen waar je wat van afweet. Tegelijkertijd blijft er genoeg ruimte voor anderen om dat ook te doen. Auteurs en genodigden hebben geen limiet. De week begint op maandag.
  2. Iedere bijdragesectie sluit na een maand. Na die maand blijven de eerdere reacties zichtbaar, maar kun je geen reactie meer plaatsen. Door een bijdragesectie oneindig open te houden, leek het alsof de bijdragen ook oneindig werden gelezen door een auteur, terwijl dit in de praktijk niet het geval is (logisch: een auteur is bezig met een volgend stuk). 
  3. We sorteerden bijdragen altijd chronologisch, met de eerst geplaatste bijdrage bovenaan. Nu zijn bijdragen standaard gesorteerd op relevantie: uitgelichte bijdragen, of bijdragen van experts die we hebben uitgenodigd om mee te praten, komen bijvoorbeeld sneller bovenaan te staan. Je kunt bijdragen nog steeds op chronologische volgorde, als je dat prettiger vindt. 
  4. Nieuwe bijdragen worden vanaf nu geladen terwijl je op de pagina zit. 
  5. Onze regels zijn nu makkelijker vindbaar. Bij elke bijdragesectie kun je onze huisregels vinden. Zo is het voor iedereen duidelijk waar een goede bijdrage aan voldoet. Ook delen we onze huisregels nu op
  6. (Spel)foutjes kun je nu direct melden aan de eindredactie. Onder elke publicatie zit nu een knop waarmee je zo’n melding kunt doen. Zo hoef je de bijdragesectie daar niet meer voor te gebruiken. 

Een aantal van deze verbeteringen is al van kracht. De limiet op het aantal bijdragen gaat aankomende maandag in. 

We hopen dat deze aanpassingen zorgen voor een informatieve bijdragesectie en we zijn benieuwd wat jullie ervan vinden!

Meer lezen?