Aankomende weken worden de verkiezingsprogramma’s geschreven. En jij kunt meebeslissen, want nagenoeg alle partijen

Het is van belang dat er straks op basis van die programma’s een duidelijke ideeënstrijd plaatsvindt over de bio-industrie in Nederland. We doden in Nederland 1,5 miljoen kippen, 45.000 varkens en 5.000 koeien – Dat levert een heel scala aan problemen op, voor mensen én dieren.

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen gaven slechts drie partijen echt duidelijkheid over hun idee voor de toekomst van de Nederlandse veestapel. En dan bedoel ik dat ze een meetbaar doel stelden. Dat deden alleen de Partij voor de Dieren en (beide voor halvering van de veestapel).

Dat moet nu anders. Daarom mijn oproep: grijp deze kans, en vraag jouw partij om een helder standpunt in te nemen over de veestapel.

Geen land in de EU houdt Wil jouw partij hier nog decennialang mee doorgaan, is dit hét moment om in te krimpen, of moeten we er als eerste land ter wereld

Als je het mij vraagt, doen we het laatste. Hear me out.

Verduurzamen, bouwen en wonen is makkelijker met minder vee

Wat hebben de stikstofproblemen, het woningtekort, klimaatverandering en dierenmishandeling met elkaar gemeen? Het zou allemaal een stuk makkelijker opgelost zijn als we niet zo ontiegelijk veel vee zouden houden.

Politici hebben nog altijd geen uitweg gevonden voor die vervloekte stikstofcrisis – die bouwen, wonen en ondernemen in Nederland dwarsboomt. Geen sector produceert meer stikstof dan de bio-industrie – meer zelfs dan het Het leeuwendeel van dat vlees eindigt niet eens op Nederlandse borden, maar wordt Nederland is het en wij blijven met de shit achter.

Om de woningnood te verlichten, hebben we meer huizen nodig. Alleen: in Nederland wordt de De helft! Minder ruimte voor megastallen en veevoer betekent niet alleen een oplossing voor de stikstofcrisis, maar ook letterlijk meer ruimte voor betaalbare en geschikte nieuwbouw op de lange termijn. Slechts 13 procent van ons land bestaat uit bebouwing, dus die doemscenario’s van één grote grauwe Randstad kunnen linea recta de vuilnisbak in.

Tegelijkertijd En ja, ook daar is de bio-industrie nogal belangrijk. Vlees is goed voor 40 procent van alle broeikasgassen die Een behoorlijke pluk van onze broeikasgasuitstoot stijgt op vanuit de herkauwende mond of vanaf het achterwerk van een koe of schaap, of uit een hoop dampende mest. Die uitstoot is in Europa niet alleen al – er is ook

De dood van tienduizenden sociale wezens

En toch: al die redenen voor minder vee verbleken bij een vierde overpeinzing: het erbarmelijke bestaan van de dieren zélf. Vorig jaar vonden Dat is geen fabrieksmatig proces, maar een gruwelijke dood voor tienduizenden sociale en gevoelige wezens. Probeer je hun paniek en pijn eens in te beelden met ruimtes vol kwispelende honden of pluizige katten.

Dierenleed is geen incident, het is business as usual

Als je denkt dat het in Nederland allemaal wel meevalt, dan raad ik het boek van dierenactivist Roel Binnendijk aan, die drie jaar undercover ging als uitzendkracht in de agrarische sector. Dierenleed is geen incident – het is

Elke dag scheiden veehouderijen pasgeboren kalfjes van hun moeders mesten ze kuikens vet tot plofkippen die door hun poten zakken onder hun eigen gewicht, en branden ze de krulstaart van biggen af, Doen ze dat niet, dan bijten de varkens elkaar de staarten af. Dat is geen normaal gedrag, maar komt door verveling, frustratie en wanhoop in overvolle schuren. Wat wij hen aandoen is

De intensieve veehouderij is het kruispunt van kopzorgen in Nederland – voor mens én dier. Er komt een dag dat de wereld hier met afschuw op terugkijkt, en wij

Polderen en pamperen

Den Haag zoekt de oplossing in polderen en pamperen. Deze zomer was het kabinet bereid om 13 miljard op tafel te leggen voor boerenorganisaties om over te gaan op Dat is

Maar zelfs dat was voor de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) niet genoeg. De reden? De overheid kon op de lange termijn Niets illustreert de zotheid van intensieve veehouderij zo nauwgezet als dit grootindustriële divagedrag.

Welke partijen zien nog toekomst in het vasthouden van tientallen miljoenen dieren in ons kleine land, en waarom? Jij kunt er invloed op hebben: dit is hét moment om jouw partij aan te schrijven – of dat nou de VVD of Volt is, PVV of PvdA, SP of SGP.

Iedereen heeft het over perspectief voor burgers en boeren, maar zonder duidelijke visie op het aantal staldieren in ons land is het van de zotte om de belastingbetaler straks weer miljarden op te laten hoesten voor stikstof- en klimaatprogramma’s. Elke partij moet op dit thema kleur bekennen. Als je het mij vraagt, is er niets romantisch, eerbiedwaardigs of waardevols aan Nederland als veefabriek van Europa.

Meer lezen?