Mocht je deze zomer naar Zuid-Frankrijk gaan, bezoek dan deze tentoonstellingen

Sterre Sprengers
Front-end developer
Foto: Franck Pennant/ANP

Tot en met 21 september is er in Zuid-Frankrijk een groot fotofestival. In tientallen tentoonstellingen door de hele stad is prachtige fotografie te zien. Mocht je deze zomer toevallig die kant op gaan, deze tentoonstellingen mag je echt niet missen.

Mocht je tijdens je zomervakantie in het zuiden van Frankrijk terechtkomen en zin hebben een paar dagen goede fotografie te kijken, dan kan ik je het fotofestival Rencontres d’Arles zeker aanbevelen. Jaarlijks worden hier, in het prachtige decor van een Romeinse stad, overal tentoonstellingen ingericht die ofwel terugkijken op het werk van belangrijke fotografen - echte klassiekers - ofwel vooruitkijken naar nieuwe ontwikkelingen in de fotografie. Het festival duurt nog tot 21 september 2014.

Toen ik eerder deze week mijn aanbeveling publiceerde over het fotoboek dat op dit festival de Author Book Award won, werd in de bijdragen onder het stuk gesuggereerd volgend jaar een reis naar dit festival te organiseren. Geen idee, wie weet. Voor dit jaar kan ik in elk geval wel een virtuele rondleiding geven langs, naar mijn mening, de hoogtepunten van Stel dat je twee à drie dagen op het festival wilt rondkijken, dan zijn dit de die je niet moet missen.

The Walter Collection

De grote overzichtstentoonstelling uit focust op historische en hedendaagse projecten met een sociologische benadering. Deze tentoonstelling lijkt uit alleen maar klassiekers en hoogtepunten te bestaan. Beginnend bij prachtige originele fotoafdrukken van en langs de indrukwekkende verzameling van subliem gefotografeerde planten door langs de gave portrettenserie die maakte van de grootste Amerikaanse politici tijdens de verkiezingscampagnes in 1976. En ook nieuw werk, zoals van en Echt een tentoonstelling om te genieten van echt goede fotografie.

Martin Parr and WassinkLundgren - The Chinese Photobook

Zes jaar lang verzamelde oude en nieuwe Chinese fotoboeken. Samen met onder andere werken zij nu hard aan het maken van een boek over deze verzameling. In de tentoonstelling wordt de historische ontwikkeling van dit werelddeel geïllustreerd aan de hand van de veranderingen van de inhoud, vorm en functie van Chinese fotoboeken. Deze tentoonstelling leert je veel over zowel de geschiedenis van China als het kijken naar fotoboeken. Alles is tentoongesteld in volledig geblindeerde ruimtes. Met behulp van een zaklamp kun je je een weg banen door een verborgen geschiedenis.

The Book Awards

Ruim zeshonderd fotoboeken werden ingezonden in de hoop ermee in de prijzen te vallen. Allerlei soorten boeken. Van uitgevers of uit eigen beheer. Historische boeken, tentoonstellingscatalogi, overzichten van oeuvres, artist books in kleine oplage. Aan de kijker te bepalen wat hij interessant vindt en waarom. Alles is in te zien. Zonder enige selectie of filtering is alles op lange tafels met de achterkant vastgeschroefd. Als je van fotoboeken houdt kun je hier vele uren doorbrengen. Dit is de kans om zoveel in te kijken.

The Trepat Collection

Laat ik eerlijk toegeven dat ik deze tentoonstelling gemist heb, en daar enorme spijt van heb. Want velen noemden dit een van de beste tentoonstellingen van het festival. Curator van deze tentoonstelling is van Hij doet onderzoek naar de avant-garde in de fotografie en brengt foto’s samen die het verhaal vertellen van een Spaanse fabrieksbaas die zo gepassioneerd was door fotografie, dat hij grootse namen uitnodigt om zijn fabriek te fotograferen. Zijn verzameling foto’s vertelt een wonderlijk verhaal, maar is het wel echt? Een tentoonstelling vol prachtige beelden, die door een wonderlijk verhaal andere lading krijgen.

Collection W.M. Hunt

In deze collectie staan niet de fotografen, maar de foto’s centraal: historische groepsportretten. Zoals al het personeel van een fabriek; van de arbeiders, tot de schoonmakers, tot de directie. Of een universiteit, leger of vereniging. Groepsportretten dus, met een enorme fotografische uitdaging. Want hoe krijg je zoveel mensen op een foto en toch nog iedereen scherp in beeld? Zeker toentertijd zal dit een groots evenement zijn geweest dat veel organisatie vereiste. Bij deze tentoonstelling val je van de ene verbazing in de andere. En je wordt er blij van!

Small Universe

Een tentoonstelling gecureerd door Hij heeft het werk samengebracht van jonge en oude, bekende en nieuwe talenten, Nederlandse fotografen die allemaal het medium fotografie gebruiken om iets in hun eigen leven te documenteren. Juist in een klein land als Nederland, zo stelt Kessels, richten fotografen zich op dingen die zich in hun directe leefomgeving afspelen. Hierdoor maken zij fotoseries die een metafoor worden van de grote wereld waarin we leven. Het is grappige, mooie, lelijke en typisch Hollandse fotografie. Je kunt hier het werk bekijken van onder andere en