Onlangs hebben wij als hoofdredactie vernomen dat ten minste één achtergrondgesprek dat De Correspondent heeft gevoerd met Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel door middel van gericht geplaatste microfoons is afgeluisterd door het Openbaar Ministerie of een van hun opsporingsdiensten. 

Bij dit gesprek, gevoerd in een vergaderruimte van een horecagelegenheid, waren – naast Van Lienden, Damme en Van Gestel – Anne de Blok (onderzoeksjournalist), Rob Wijnberg (hoofdredacteur) en Rosan Smits (adjunct-hoofdredacteur) namens De Correspondent aanwezig. Het gesprek vond plaats in het kader van ons journalistieke onderzoek naar de Uit onze informatie blijkt dat onze aanwezigheid bij dit gesprek vooraf bij het Openbaar Ministerie bekend was. 

Een onacceptabele belemmering van het werk van de journalist

Wij beschouwen het afluisteren van dit vertrouwelijke gesprek als een zeer ernstige inbreuk op de bronbescherming van de journalist en daarmee als een onacceptabele belemmering van de rol die de journalist vervult in de democratische rechtsorde. Het is voor (onderzoeks)journalistiek werk essentieel dat journalisten de vertrouwelijkheid van gesprekken met bronnen kunnen garanderen.

Volgens de zogeheten van het Openbaar Ministerie mogen dit soort dwangmiddelen alleen worden ingezet als er sprake is van ernstige feiten – dat wil zeggen: vergrijpen waar minimaal twaalf jaar gevangenisstraf – én de noodzakelijke gegevens niet op een andere manier kunnen worden verkregen.

Voor de inzet van een zwaar middel als afluisteren is vooraf toestemming nodig van de rechter-commissaris. Het is ons niet bekend of deze toestemming is verleend. 

Wij onderzoeken momenteel met onze advocaat de precieze aard en omvang van het afluisteren en beraden ons op juridische stappen. Of er meer gesprekken tussen het drietal en medewerkers van De Correspondent zijn afgeluisterd, is ons op dit moment niet bekend.