In beeld: de apparaten die jij gebruikt, gebruiken jou

Beeld door Barend Wilschut (voor De Correspondent)

De spullen die we vroeger gebruikten, waren van onszelf. Maar steeds meer apparaten in huis staan in verbinding met het internet. Daarmee mengen fabrikanten zich in jouw bezit en jouw vrijheid.

Als je vroeger spullen kocht, waren ze van jou. Een boek was er om een verhaal te lezen. Een televisieset om programma’s te kijken. Een stofzuiger om de vloer stofvrij te houden.

Je kon met deze spullen doen wat je wilde, en na de aankoop had je niets meer met de fabrikant te maken.

Maar dat is aan het veranderen. Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet en verzamelen data.

En zo kan het gebeuren dat, terwijl jij apparaten gebruikt, die apparaten ook jou gebruiken.

Digitale apparaten verzamelen data. Hoe jouw woonkamervloer er precies uitziet, hoelang je iets leest en waar je gebleven bent, welke series je maar blíjft kijken.

Nu is dat niet altijd erg. En via die internetverbinding kan de fabrikant bijvoorbeeld makkelijk beveiligingsupdates doorvoeren, zien wanneer er iets mis is en nieuwe functies toevoegen.

of

Ondertussen is er nog meer aan de hand met onze spullen.

Vroeger was de eigenaar de enige die controle had over zijn apparaat: zelf batterijen vervangen, zelf aanpassingen aanbrengen.

Maar doordat de computer in veel nieuwe apparaten op afstand kan worden bestuurd en via chips kan worden beperkt, is dat niet meer vanzelfsprekend.

Fabrikanten beperken met deze toegenomen controle vaak de zeggenschap van de eigenaar.

Dat belemmert onze autonomie.

Die digitale sloten worden ook voor iets anders gebruikt: het afdwingen van verdienmodellen.

Printers en inktpatronen, voor sommige fabrikanten draait het om de combinatie.

Dat soort verdienmodellen zijn niet nieuw, en ook niet verboden. En het is ook niet verboden voor concurrenten om generieke hervullingen te verkopen. Maar anders dan vroeger speelt die strijd zich nu vaak af op jouw apparaten.

En dat heeft te maken met het recht op privacy. Dat recht betekent ook dat jij je eigen apparaten mag hacken, zodat je zelf bijvoorbeeld kan bepalen welke inktpatronen je wilt installeren.

Dat betekent allemaal niet dat we terug moeten naar de tijd dat apparaten ‘dom’ waren – nee, de uitdaging is om te zorgen dat wij kunnen profiteren van de extra’s van verbonden apparaten, zonder dat we de zeggenschap over die apparaten verliezen.

Die uitdaging wordt de komende jaren alleen maar relevanter.