‘Maar dit boek is geschreven door een vrouw.’

Een boekhandelaar vertelde me dat hij dit soms als reactie krijgt, als hij mijn laatste roman aan klanten aanraadt. Tja, wat doe je dan? Alleen nog maar boeken van mannen aanprijzen? Oké, dan komt er misschien nooit verandering in het hardnekkige idee dat vrouwen geen echte literatuur kunnen schrijven – maar je stoot tenminste geen mannen voor het hoofd.

Zo’n soort logica lijkt er ook te gelden binnen een van onze belangrijkste internationale organisaties, de NAVO. Volgens een journalist van die sprak met anonieme diplomaten, hebben de leiders van onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland het plan laten varen om een vrouw aan te stellen als nieuwe leider van de NAVO. De Estse premier Kaja Kallas gold als kanshebber – ze zou de eerste vrouw zijn – en ook de naam van Ursula von der Leyen maar inmiddels gaat iedereen ervan uit dat Mark Rutte zal worden benoemd.

Zwaarwegende reden: de mogelijke herverkiezing van Donald Trump, die zich in het verleden tegenover vrouwen heeft gedragen op een manier ‘die veel mensen als vrouwonvriendelijk beschouwen’, aldus een diplomaat in The Times. ‘Daarom is het waarschijnlijk beter om geen vrouw

De redenatie is des te absurder omdat Kaja Kallas zeker niet bang is voor boze mannen. Poetin zette haar op een lijst van gezochte staatsvijanden; ze haalde haar schouders erover op

Ook De Volkskrant echode dit sentiment: gezien Trumps mogelijke herverkiezing wordt de benoeming van een vrouw ‘te riskant’ bevonden, lees ik in een artikel van 17 februari. Kaja Kallas komt uit een Baltische staat – zo iemand aan het roer zou de Russische president Vladimir Poetin niet fijn vinden – én heeft ‘bovendien als nadeel dat zij vrouw is’, aldus de Volkskrant-journalist Een nadeel, ‘omdat het steeds waarschijnlijker wordt dat Donald Trump dit najaar herkozen wordt als president van de VS. Trump toont weinig respect voor vrouwen in machtsposities [...].’

Daarmee is de kous kennelijk af. Het artikel schakelt na deze ‘constatering’ naadloos terug naar Rutte, die sterk staat als kandidaat, zo schrijft de krant, omdat hij de grote boze Trump al eens Nou, nou! Impliciet blijft de suggestie dat een vrouw, delicaat en behaagzuchtig als die wezens nu eenmaal zijn, dat vast niet zou doen. Einde artikel.

De redenatie is des te absurder omdat iemand als Kaja Kallas zeker niet bang is voor boze mannen, of voor demagogen. ‘Europe’s Iron Lady’, zoals ze in een recent profiel van The New Statesman is een van de sterkste Europese critici van Poetin. Afgelopen week heeft hij haar zelfs Ze haalde haar schouders erover op.

‘Trump toont weinig respect voor vrouwen in machtsposities.’ Ja: Trump toont weinig respect voor vrouwen in welke positie dan ook. Moet de NAVO wegens de vrouwenhaat van één man, die nog niet eens is herkozen, dan maar alle vrouwen uitsluiten van sleutelfuncties? Welk signaal geeft dat? De vraag wordt niet eens gesteld.

Als de berichten kloppen, zijn wereldleiders zo bang om Trump te ontrieven, dat ze allemaal in kleine Trumpjes veranderen. ‘De NAVO toont weinig respect voor vrouwen in machtsposities’

Dat het seksisme in deze redenatie niet eens benoemd wordt, is kwalijk. En als iedereen, zelfs een kwaliteitskrant, zonder kritische vragen dezelfde domme vooroordelen over vrouwen en leiderschap blijft herhalen, blijven we opgescheept met de logica van ‘sterke mannen’. De krant vertelt ons dagelijks hoe dit soort logica uitpakt.

Maar hecht u vooral niet te veel aan deze opinie. Ze is tenslotte geschreven door een vrouw.

Meer lezen?