In 1923 stond Aarnoud van Heemstra, gouverneur van Suriname, na een zware tocht door het regenwoud op de top van de Voltzberg, een hoge rots in een zee van groen. Hij liet er een grote steen plaatsen met in uitgehakte letters zijn achternaam.

De verpletterende schoonheid van het landschap leek aan mijn voorouder niet besteed. Wat hij wél zag, waren economische mogelijkheden. In de jaren die volgden, zou hij bomen laten vellen, wegen laten aanleggen waar ooit water kronkelde en de aarde laten openbreken op zoek naar waardevolle grondstoffen. Zijn gouverneurschap zou in het teken staan van de mijnbouw, die verwoestende sporen in het landschap trok.

En nu is de ruimte aan de beurt om gekoloniseerd te worden

Honderd jaar later dreigt een nieuwe vorm van destructieve mijnbouw: niet op aarde, maar op de maan. Waar vroeger verre landen gekoloniseerd werden, zijn nu planeten aan de beurt. Want daar, in de ruimte, lonkt het nieuwe goud.

Miljardairs lanceren de ene raket na de andere en bestormen de ruimte op zoek naar nieuwe rijkdom. Asteroïden vol bodemschatten zijn voorlopig nog te ver, maar de eerste contracten voor mijnbouw op de maan Terwijl we de gevolgen daarvan – voor de maan, maar ook voor de aarde – nog niet kunnen overzien.

Waar komt die hebzucht vandaan? Wat drijft de mens om zich vertes toe te eigenen? Wat zijn de gevolgen van mijnbouw op de maan, en hoe voorkomen we dat de maan een industriegebied wordt ten bate van een klein groepje steenrijke aardbewoners?

In mijn theatervoorstelling Maankoorts neem ik je mee op een gedachtereis langs deze vragen. De voorstelling is gebaseerd op mijn essay Wat is ruimte waard, het essay voor de Maand van de Filosofie 2023, dat is bij

Maankoorts in het theater

Try-out: Frascati Amsterdam (geweest)

Donderdag 27 juni 2024

Try-out: Frascati Amsterdam (geweest)

Vrijdag 28 juni 2024

Première: Frascati Amsterdam (geweest)

Zaterdag 29 juni 2024

Frascati Amsterdam (uitverkocht)

Vrijdag 27 september 2024

Frascati Amsterdam (uitverkocht)

Zaterdag 28 september 2024

Maandag 30 september 2024

Dinsdag 1 oktober 2024

Dinsdag 8 oktober 2024

Woensdag 9 oktober 2024

Vrijdag 11 oktober 2024

Zondag 13 oktober 2024

Dinsdag 15 oktober 2024

Donderdag 17 oktober 2024

Vrijdag 18 oktober 2024

Stadsschouwburg Utrecht (uitverkocht)

Maandag 21 oktober 2024

Vrijdag 25 oktober 2024

Credits

Tekst en spel: Marjolijn van Heemstra

Regie: Erik Whien

Scenografie en video-ontwerp: Noortje van den Eijnde

Muziek: Roald van Oosten

Scenografie en lichtontwerp: Julian Maiwald


Maankoorts is een productie van Stichting Marjolijn van Heemstra, in samenwerking met De Correspondent. De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.