Hoe kan armoede bestaan in zo’n welvarend land als Nederland?
Die vraag krijg ik, sprekend en schrijvend over armoede en bestaansonzekerheid, heel vaak. En de vraag blijft me fascineren. Weten zoveel mensen dan niet dat er bijna een miljoen Nederlanders in armoede leven? Weten ze niet hoe onzeker, ongezond, stressvol en uitzichtloos dat is? Hoe welvarend ís Nederland dan eigenlijk?
De vraag staat voor mij symbool voor wat ik de ‘begripskloof’ ben gaan noemen. De kloof tussen welvarende, hogeropgeleide en gezonde Nederlanders, en zij die dat niet zijn. Die kloof, tussen hoopvollen en hooplozen, heb ik met mijn boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld willen overbruggen.
Wat moeten hoopvollen weten over armoede? En wat zie je als je door de ogen van hooplozen kijkt? Uit internationaal onderzoek en experimenten door het hele land blijkt dat hun ervaringskennis verrassende en uiterst effectieve armoedebestrijding oplevert.
Om die ervaringskennis verder te verspreiden, en het gesprek over armoede te blijven stimuleren, ga ik begin volgend jaar de theaters in:
28 januari: De Lieve Vrouw, Amersfoort (try-out)
30 januari: Zaantheater, Zaandam (try-out)
3 februari: Meervaart, Amsterdam (première)
5 februari: Het Nationale Theater, Den Haag
10 februari: Theater aan de Parade, Den Bosch
13 februari: Schouwburg Concertzaal Tilburg
19 februari: Musis & Stadstheater Arnhem
20 februari: Schouwburg Deventer
13 maart: Arenberg, Antwerpen
25 maart: Theater de Veste, Delft
31 maart: Zwolse Theaters, Zwolle
14 april: SPOT, Groningen
15 april: Schouwburg Hengelo
16 april: Leidse Schouwburg
22 april: Oude Luxor, Rotterdam
Verwacht – met dank aan regisseur Daniël ’t Hoen en producent Via Rudolphi – een leerzame maar zeker ook een enerverende avond over armoede. Waarna je met nieuwe, bruikbare inzichten naar huis gaat.
Kaarten zijn nu te reserveren. Ik zou het geweldig vinden om je op een van die plekken te zien!
Amir was op zijn elfde noodgedwongen financieel onafhankelijk – nu adviseert hij over sociale zekerheid In bittere armoede opgegroeid, nu boven aan de maatschappelijke ladder: zogenoemde ‘spreidstandburgers’ hebben dankzij hun levenservaring meer inzicht in armoede en hoe we tot beleid komen dat werkt. Een van hen is Amir, die wat sociaal beleid betreft geen blad voor de mond neemt. Armoede kan je ook laten bestrijden door mensen die écht weten wat armoede is Vaak loopt armoedebestrijding spaak omdat ze wordt georganiseerd door mensen die het probleem alleen als buitenstaander kennen. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven waarbij ervaringsdeskundigen – die weten hoe armoede voelt – aan de knoppen draaien.Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!