Hoe kan armoede bestaan in zo’n welvarend land als Nederland?

Die vraag krijg ik, sprekend en schrijvend over armoede en bestaansonzekerheid, heel vaak. En de vraag blijft me fascineren. Weten zoveel mensen dan niet dat er Weten ze niet hoe onzeker, ongezond, stressvol en uitzichtloos dat is? Hoe welvarend ís Nederland dan eigenlijk?

De vraag staat voor mij symbool voor wat ik de ‘begripskloof’ ben gaan noemen. De kloof tussen welvarende, hogeropgeleide en gezonde Nederlanders, en zij die dat niet zijn. Die kloof, tussen hoopvollen en hooplozen, heb ik met mijn boek willen overbruggen.

Wat moeten hoopvollen weten over armoede? En wat zie je als je door de ogen van hooplozen kijkt? Uit internationaal onderzoek en experimenten door het hele land blijkt dat hun ervaringskennis

Om die ervaringskennis verder te verspreiden, en het gesprek over armoede te blijven stimuleren, ga ik begin volgend jaar de theaters in. In Nederland, maar later ook in België. Deze plekken zijn nu bevestigd:

3 februari:

5 februari:

10 februari: Theater aan de Parade, Den Bosch

13 februari: Schouwburg Concertzaal Tilburg

19 februari: Musis & Stadstheater Arnhem

25 maart:

31 maart:

14 april:

15 april:

16 april: Leidse Schouwburg

Verwacht – met dank aan regisseur en producent – een leerzame maar zeker ook een enerverende avond over armoede. Waarna je met nieuwe, bruikbare inzichten naar huis gaat.

Kaarten zijn nu te reserveren. Ik zou het geweldig vinden om je op een van die plekken te zien!

Amir was op zijn elfde noodgedwongen financieel onafhankelijk – nu adviseert hij over sociale zekerheid In bittere armoede opgegroeid, nu boven aan de maatschappelijke ladder: zogenoemde ‘spreidstandburgers’ hebben dankzij hun levenservaring meer inzicht in armoede en hoe we tot beleid komen dat werkt. Een van hen is Amir, die wat sociaal beleid betreft geen blad voor de mond neemt. Ga naar dit artikel Armoede kan je ook laten bestrijden door mensen die écht weten wat armoede is Vaak loopt armoedebestrijding spaak omdat ze wordt georganiseerd door mensen die het probleem alleen als buitenstaander kennen. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven waarbij ervaringsdeskundigen – die weten hoe armoede voelt – aan de knoppen draaien. Ga naar dit artikel