Maandenlang werd ons voorgeschoteld dat de PVV van Geert Wilders en NSC van Pieter Omtzigt economisch links zouden zijn. Partijen voor de gewone man met een kleine beurs.

‘De PVV heeft op economisch gebied een soort SP-agenda’, meldde

‘NSC blijkt gat op links te vullen: economisch links, maar cultureel rechts’, kopte dagblad

Op televisie werd in Nieuwsuur uitgelegd dat rechtse partijen

Nu het ziet het er toch een beetje anders uit: sorry, gewone man met een kleine beurs, maar snoeihard rechts beleid is in aantocht (en nog bedankt voor je stem!).

Hoe rechts? Zo rechts dus: wie het akkoord leest, krijgt de indruk dat VVD-donateur Cor van Zadelhoff (geschat vermogen: het zelf heeft geschreven, in plaats van dat hij ervoor moest lobbyen tijdens zijn

Leest u mee?

De vermogensbelasting in box 3 Goed nieuws voor vastgoedmagnaten en andere rijken! En dat terwijl in Nederland de rijkste 10 procent nu al Bovendien hoeven grote multinationals straks geen dividendbelasting te betalen bij het inkopen van eigen aandelen. Daarmee loopt de schatkist Tegelijkertijd wordt er structureel een miljard bezuinigd op rijksambtenaren – Meer geld voor aandeelhouders; minder geld voor publiek beleid, uitvoering en diensten waar arme Nederlanders sterk afhankelijk van zijn.

Hoe hebben journalisten zich laten misleiden door het verhaal dat de PVV en NSC economisch links zouden zijn?

Na eerdere sabotage door coalitiepartner BBB in de Eerste Kamer draaien de economisch ‘linkse’ PVV en NSC de verhoging van het wettelijk minimumloon waardoor arbeiders aan de onderkant van de samenleving minder betaald krijgen. Ondertussen blijft de verlaging van de brandstofaccijns in stand, wat vooral de rijken ten goede komt: de hoogste 10 procent inkomens geeft meer dan vijf (!) keer zoveel uit aan brandstof Het is overduidelijk wie hier prioriteit krijgt.

Dan heb ik het nog niet gehad over een lager belastingtarief voor directeuren en grootaandeelhouders grotere aftrekposten minder energiebelasting voor grootverbruikers van gas, en een de facto De hypotheekrenteaftrek – een bonus voor de gefortuneerden in onze samenleving, die de huizenprijzen opdrijft – Op zich niet verrassend, want daar durfden de PVV en NSC zelfs in hun programma’s niet aan te tornen.

Loopjongens van het grootkapitaal

Zijn er dan helemaal geen nivellerende maatregelen? Nou, het eigen risico wordt gehalveerd, maar dat gebeurt pas in 2027 (of de coalitie dat jaar haalt, is nog maar de vraag). Bovendien bestaat de kans dat we dit via een hogere zorgpremie terugbetalen Het akkoord blijft ook extreem vaag over lagere belastingen op arbeid. En goedkope is leuk voor grote rederijen en boeren, maar wat hebben mensen met lage inkomens eraan?

Zo rijst de vraag: hoe hebben journalisten zich laten misleiden door het verhaal dat deze partijen economisch links zouden zijn? De verklaring is eenvoudig. Ik presenteer: de Grote Doorrekening-verdwijntruc. Drie van de vier coalitiepartijen lieten hun partijprogramma niet doorrekenen door het Centraal Planbureau. Hierdoor konden ze van alles beloven

Het PVV-programma is hier het schoolvoorbeeld van: Wilders beloofde lagere sociale huren, geen btw op boodschappen, verlaging van de AOW-leeftijd, maar een hoger minimumloon, ouderenkorting en huurtoeslag. En het eigen risico in de zorg Deze leider staat pal voor de gewone man! Niet dus – het is makkelijk roepen als je niet hoeft te laten zien

Sommige media en kiezers trapten daarin. Maar wie het akkoord nu rustig doorneemt, ziet helemaal niets terug van de beloftes om Nederlanders onderaan de economische ladder een paar treden omhoog te helpen. 

De focus in de presentatie ligt – zoals verwacht – op onverbiddelijk asielbeleid, en dat is een prima dekmantel voor karakteristieke VVD-plannen: rijken rijker maken. Zelf moest ik vooral denken aan een populaire meme. Een directeur, strak in pak, heeft een enorme stapel koekjes voor zich liggen. Naast hem zit een witte arbeider met maar één koekje. De directeur waarschuwt de arbeider dat de derde man, een immigrant, zijn ene koekje wil stelen:

Als de arbeider de immigrant als vijand ziet, blijft de economische elite buiten schot. Uiteindelijk blijken Wilders en Omtzigt geen beschermheren van kwetsbare mensen, maar loopjongens van het grootkapitaal.

Meer lezen?