Spring naar inhoud

Oproep aan het aanstaande kabinet: schrap de btw-verhoging op journalistiek

Vandaag doen nieuwsmedia in Nederland een gezamenlijke oproep aan het aanstaande kabinet om de voorgenomen btw-verhoging op gedrukte en digitale media te schrappen. De oproep verschijnt in tientallen landelijke en regionale dagbladen. Wij onderschrijven als De Correspondent deze oproep en plaatsen hem daarom ook op ons platform:

Laat Nederlanders goede toegang behouden tot onafhankelijke journalistiek

Nog even en er staat een nieuw kabinet op het bordes. In het hoofdlijnenakkoord onderstrepen de coalitiepartijen het belang van een betrouwbare informatievoorziening voor de rechtsstaat.

Wij, nieuwsuitgevers en hoofdredacties van Nederlandse dagbladen en andere nieuwsmedia, zijn blij met dat signaal. Iedere dag merken we dat nepnieuws, desinformatie en feitenvrij discussiëren toenemen. Goede journalistiek is daarom onontbeerlijk.

Toch dreigt, bedoeld of onbedoeld, de nieuwsvoorziening stevig te worden geraakt. Formerende partijen zijn namelijk van plan de belasting op gedrukte en digitale nieuwsmedia meer dan te verdubbelen, van 9 naar 21 procent. In Europa zullen wij dan het enige land zijn waar burgers zoveel belasting moeten betalen voor onafhankelijke journalistiek.

Deze ingreep gaat grote gevolgen hebben voor lezers. Mensen met een kleine beurs worden afgesneden van verdiepende journalistiek, met een groeiende nieuwskloof tot gevolg. Ook heeft de onvermijdelijke daling in abonnementen ingrijpende financiële gevolgen voor redacties. Zeker kleinere titels en regionale dagbladen zullen geraakt worden. Daarmee komt de pluriforme journalistiek in Nederland in zijn geheel onder druk te staan.

We roepen de partijen in de Tweede Kamer op om bij te sturen nu het nog kan. Een verdubbeling van de btw op journalistiek naar het hoogste tarief van heel Europa geeft geen pas. Als het belang van de rechtsstaat echt hoog in het vaandel staat: schrap deze maatregel.

AD, Barneveldse Krant, BN DeStem, Brabants Dagblad. Dagblad van het Noorden, De Correspondent, de Gelderlander, De Gooi- en Eemlander, De Groene Amsterdammer, De Limburger, de Stentor, De Telegraaf, de Volkskrant, Eindhovens Dagblad, EW, Follow The Money, Friesch Dagblad, Haarlems Dagblad, het Financieele Dagblad, Het Parool, HP/De Tijd, IJmuider Courant, Leeuwarder Courant, Leidsch Dagblad, Nederlands Dagblad, Noordhollands Dagblad, NRC, PZC, Reformatorisch Dagblad, Trouw, Tubantia, Vers Beton en Vrij Nederland

Correctie: In een eerdere versie van deze notitie stond dat Bulgarije een vergelijkbaar hoog btw-tarief op (nieuws)media hanteert. Dat is onjuist. Bulgarije heeft dat btw-tarief in 2023 namelijk verlaagd naar 9 procent.