Deze omvangrijke reportage vat tweeënhalf jaar oorlog in Oekraïne samen

I just want to shake your hand.’ De Oekraïense journalist is zichtbaar geëmotioneerd als hij me aankijkt. We staan op de trappen van het stadhuis van Sarajevo, dat in 1992 Mijn Oost-Europese vakgenoot weet hoe het voelt om onder vuur te liggen: dertig jaar nadat het beleg van de Bosnische hoofdstad begon, schrok hij wakker van de Russische bombardementen op Kyiv.

Ongemak bekruipt me. Enerzijds voel ik een vlaag van vaderlandse trots: Oekraïne is Nederland oprecht dankbaar voor de financiële en militaire steun die het kabinet al bijna tweeënhalf jaar aan het belegerde land verstrekt. De journalist tegenover me kan nauwelijks wachten tot de langverwachte Nederlandse F-16’s Anderzijds ervaar ik lichte gêne: behalve het afdragen van belastinggeld en regelmatig lezen en schrijven over Oekraïne heb ik nauwelijks iets teweeggebracht.

Dat kan niet gezegd worden van Mark MacKinnon. Voor The Globe and Mail schreef deze Canadese journalist een ontstellend goede longread van 15.000 woorden over de oorlog in Oekraïne. Hij belicht de levensgevaarlijke missies van drie Oekraïense groeperingen – Eenheid 2245, het Sjamaan-bataljon en de ‘Negen van Kabul’. Verdeeld over vijf hoofdstukken stelt MacKinnon je voor aan de Oekraïners die dienden tijdens de dramatische westerse evacuatie in Afghanistan, de succesvolle verdediging van Kyiv en de vergeefse weerstand in Marioepol.

Het heeft er alle schijn van dat de Russen hun zinnen dit jaar hebben gezet op Kharkiv, de tweede stad van Oekraïne. In navolging van Vladimir Poetin plukt daarom nu ook Volodymyr Zelensky en om zijn manschappen aan te vullen. Met die ontwikkelingen in het achterhoofd is MacKinnons artikel een zinnig totaaloverzicht van een afschuwelijk conflict dat zijn einde nog lang niet lijkt te hebben bereikt.

The Globe and Mail: ‘The Fearless’ (Leestijd: 1 uur en 15 minuten)

Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.

Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.

Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!

Publicatie Menu

Menu met opties zoals; het afspelen van audio, delen en opslaan