Dit bereikten we in juni dankzij jullie steun

Een nieuwe correspondent, journalistiek over belangrijke én iets minder belangrijke dingen in het leven (sorry, Nederlands elftal), en een nieuwe koers voor De Rudi & Freddie Show. Juni was weer een bijzondere maand.

Context bij de Europese verkiezingen

Juni was de maand van de Europese verkiezingen. Van oudsher is ‘Europa’ geen aantrekkelijk onderwerp (een collega-journalist uit de tv-wereld liet ons ooit weten dat de kijkcijfers drastisch dalen zodra het over Brussel gaat). Wellicht zijn wij een uitzondering, maar jullie interesse in Europa was groter dan ooit. Uit ons ledenonderzoek bleek dat jullie massaal op zoek waren naar goede journalistiek over de Europese Unie. Onze Europese Verkiezingsgids was dan ook onze best gelezen publicatie van de maand:

Ook ná de verkiezingen blijft deze gids relevant, want wat doet het Europees Parlement eigenlijk? En waar gaan de mensen op wie we hebben gestemd eigenlijk over? Wat zijn de komende jaren belangrijke thema’s? Op al die vragen heeft de gids een antwoord.

Wij krijgen ook vaak van leden de vraag wat de EU precies doet. Correspondent Globalisering Maite Vermeulen en ik, adjunct-hoofdredacteur Maaike Goslinga, volgden de afgelopen jaren Europarlementariër Vera Tax. Tax heeft meegewerkt aan belangrijke wetgeving rondom de scheepvaart, die letterlijk van hier tot Tokio het verschil maakt. Klinkt saai – vonden wij ook. Maar juist de traagheid, complexiteit en het ver-van-je-bedgehalte maken de EU zo goed, schreven wij in deze reconstructie van de wet:

De komende tijd blijven we ontwikkelingen in de EU aandachtig volgen. Als jullie vragen of tips hebben, deel die dan vooral met ons!

Een nieuwe correspondent

Hoera, we hebben een nieuwe collega: Simon van Teutem! Simon freelancete al een tijdje voor ons, maar we zijn bijzonder trots om te delen dat hij vanaf 1 juni in vaste dienst is bij De Correspondent.

Als onze correspondent Politiek blijft Simon scherpe analyses schrijven en context bieden bij het nieuws. Dat is extra hard nodig nu radicaal-rechtse stemmen extra luid klinken en hun macht in Nederland, de EU en andere landen hebben bestendigd.

Simon schreef deze week dat regeren de opmars van radicaal-rechts juist kan stoppen. Kijk maar naar het Verenigd Koninkrijk, waar de populistische revolte van Brexit nu hard wordt afgestraft.

Eerder ontleedde Simon al de schijnvertoning die hij de ‘Grote Migratieleugen’ noemt: radicaal-rechtse partijen die tegen migratie zijn, maar veel meer beloven dan ze kunnen waarmaken.

Naast zijn messcherpe artikelen over radicaal-rechts schrijft Simon ook over onder andere vergrijzing, smartphones en vakmanschap. Van een afstandje lijken dat nogal uiteenlopende onderwerpen, maar wie goed oplet ziet dat de kern van zijn werk draait om wat er nu moet gebeuren in de politiek voor een rechtvaardige, solidaire en duurzame samenleving in de toekomst. En dat allemaal aan de hand van data en onderzoek.

We hopen dat jullie net zo blij zijn als wij met dit jonge multitalent op ons platform!

Hoe onze correspondent Sport je anders naar het spelletje laat kijken

Voor veel mensen is het een van de belangrijkste bijzaken in het leven: voetbal. Correspondent Michiel de Hoog ontleedt het spelletje voor ons op een boeiende en geestige manier. Niet door zich te richten op transfers van spelers, de hoofdband van Memphis Depay of opstellingen, maar door naar wetenschap en data te kijken. Via het voetbal kantelt hij onze blik op maatschappelijke thema’s als talent, succes, rechtvaardigheid en toeval – ook tijdens een van de grootste sportevenementen ter wereld: het Europees kampioenschap voetbal mannen 2024.

Voor het EK maakte Michiel een paar doeltreffende (ha!) stukken die je anders laten kijken naar ons favoriete spelletje.

Zo ontleedde hij het succes achter een befaamd doelpunt dat de wereld over ging: de 2-2 van het Nederlands elftal tegen Argentinië op het vorige WK. Dit was niet zomaar een doelpunt. Er zat een uitgekiend plan achter, dat alleen zou slagen als het uitgestippelde pad én toeval perfect samenvielen. Een ware sportthriller:

En wist je dat het voetbal van nu beter is dan ooit? Je zou het misschien niet zeggen, met alle kritiek op het Nederlands elftal en andere voetbalgrootmachten. Maar Michiel laat zien dat voetballers fitter, sneller en preciezer dan ooit zijn:

De meeste mensen deugen is een half miljoen keer (!) verkocht

Leuk nieuws: Rutger Bregmans boek De meeste mensen deugen is bekroond met een Diamanten Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 2019 meer dan 500.000 exemplaren verkocht.

Rutger kreeg de oorkonde van de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) op de redactie van De Correspondent. Hij is verrukt dat het boek zo veel mensen heeft bereikt.

Geweldig voor Rutger, en voor ons. Want de opbrengsten van onze boeken komen weer ten goede aan onze journalistiek. Veel dank aan iedereen die De meeste mensen deugen las! Heb je het nog niet in je kast staan?

Liever de boeken direct in je brievenbus of mailbox? krijg je iedere twee tot drie maanden als eerste onze nieuwste boeken toegestuurd.

De Rudi en Freddie Show wordt De Jesse Frederik Show

Over Rutger gesproken: hij verlaat de podcast De Rudi & Freddie Show om zich te richten op zijn nieuwe stichting, The School for Moral Ambition. Deze stichting is een logisch vervolg op zijn boek, Morele ambitie, waarin hij lezers oproept om werk te maken van hun idealen.

In de allerlaatste Rudi & Freddie Show blikken Rutger en Jesse Frederik terug op acht jaar podcasten. Waarover zijn ze anders gaan denken? Wat waren memorabele afleveringen? Hoe slecht waren die eerste podcasts? En: wat is Rutger allemaal van plan in het Amerikaanse?

Het goede nieuws: Jesse gaat solo verder. Suggesties voor mogelijke gasten, opmerkingen en aanmerkingen mogen naar jesse@decorrespondent.nl.

Tot slot

We hebben sinds vorige maand een mooie app, waar je al onze verhalen kunt lezen én beluisteren. Extra bijzonder is dat deze app door ons eigen development-team is gemaakt, met behulp van de feedback van collega’s en bijna 600 (!) lezers. Niet alleen onze journalistiek, maar ook onze app wordt dus mede mogelijk gemaakt door jou.

Tot de volgende!

Maaike Goslinga (adjunct-hoofdredacteur), ook namens Rob Wijnberg (hoofdredacteur) en Rosan Smits (adjunct-hoofdredacteur)

Liever deze update maandelijks in je inbox?