Waarom mensen met geld vaker hun koffiekopje op kantoor laten rondslingeren (en meer inzichten in armoede van Tim ’S Jongers)
Mensen met geld laten vaker hun koffiekopje op tafel staan na een vergadering. Logisch, weet Tim ’S Jongers, want zij behoren tot de ‘outsourcingsklasse’ – de groep mensen die werk kan uitbesteden aan anderen. Alles zelf moeten doen, ook dat is armoede. Luister mijn fascinerende gesprek met Tim terug en je kijkt daarna nooit meer hetzelfde naar de kloof tussen arm en rijk.
Armoede-expert, zo wil correspondent Tim ’S Jongers absoluut niet genoemd worden.
Want niet alleen wil hij vooral geen expert zijn in armoede (‘Ik was liever rijkdomexpert’, aldus Tim), ook de ‘goeroe’-status die aan hem kleeft vindt Tim ’S Jongers niet passen. ‘Ik heb ook de waarheid niet in pacht’, zegt hij dan haastig. Hij is bescheiden, ook al is zijn boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld al bijna dertigduizend keer verkocht.
Een experttitel of niet, dat zijn boek veel heeft losgemaakt, is onmiskenbaar.
Nog dagelijks stroomt de inbox van Tim vol met reacties van mensen die zich herkennen in de manier waarop hij beschrijft hoe het is om in een rijk land op te groeien in armoede. En ook: van mensen die hem vertellen dat het boek hun de ogen heeft geopend. Dat ze geen idee hadden van hoe armoede er echt uitziet. Hoe diep de sporen zijn die ze kan nalaten. En hoe groot de misvattingen zijn die erover bestaan. Bij hogeropgeleiden. Bij beleidsmakers. Bij mensen met geld.
Met hard werken kom je er niet
In het boeiende – en vaak ook erg gezellige – gesprek dat ik had met Tim, gaan we dieper in op allerlei mythes.
Zo legt Tim haarfijn uit dat armoede niet iets is waar je uit komt door enkel ‘de tering naar de nering’ te zetten of door simpelweg ‘harder’ te werken dan anderen. Want hoe kun je op een maatschappelijke ladder klimmen als die ladder zelf op drijfzand staat? Met iedere trede die jij omhoogklimt, gaat de ladder weer een trede omlaag.
Ook deelt Tim zijn eigen ervaringen met armoede (‘Ik herinner me vooral de eentonigheid van eten – en hoe vaak we gedwongen moesten verhuizen’) en de inzichten die hij daarbij opdeed.
Bijvoorbeeld dat je als mens vele soorten kapitaal hebt: financieel kapitaal (geld), cultureel kapitaal (vaardigheden, diploma’s, feitenkennis), sociaal kapitaal (vrienden, familie, collega’s). Maar ook: instantiekapitaal (weet je hoe je moet omgaan met de Belastingdienst, het UWV, een notaris?).
Kapitalen die, zo ontdekte Tim, allemaal met elkaar samenhangen – vraag dat maar aan een toeslagenouder.
Kortom: heel veel stof voor een goed gesprek van bijna een uur met correspondent Tim ’S Jongers, armoede-expert tegen wil en dank.