Spring naar inhoud

Luister naar (of schrijf mee aan) de antikoloniale strijdliederen van Opo Strey

Zolang Nederlandse kolonisten en slavenhandelaren de wereld over trokken om hun ambities te botvieren op verre volkeren, was er verzet tegen de Nederlandse expansiedrang. Die strijd tegen het kolonialisme nam allerlei gestalten aan. Eén daarvan – van Suriname en de Caribische eilanden tot Indonesië – was muziek.

In onze hoor je muziek van de Surinaamse socialistische Die liederen gaan bijvoorbeeld over antiracisme, gelijkheid, onafhankelijkheid, bestrijding van corruptie en de overheersing van buitenlandse multinationals zoals Alcoa,

Op 5 september gaan muzikanten, componisten en schrijvers uit de Surinaamse, Curaçaose en Indonesische diaspora in Amsterdam-Zuidoost in gesprek over de muzikale schatten die inheemsen en Afrikaanse slaafgemaakten hebben nagelaten, en hoe deze erfenis kan worden behouden voor toekomstige generaties.

En op 8 september geven leden van het onderzoeksproject Opo Strey een workshop waarin deelnemers zélf meeschrijven aan een antikoloniaal strijdlied. Die workshop vindt plaats in Amsterdam Nieuw-West.

Hier kun je je aanmelden voor 5 september Meld je hier aan voor 8 september
Gastcorrespondent Koloniaal heden