Zo besteedde De Correspondent jouw ledengeld in 2023

Sabine Bijleveld
Algemeen directeur

Elk jaar leggen we aan jou en onze vele andere leden (nu 64.000) verantwoording af over de manier waarop we het ledengeld besteden, en geven we inzicht in het financiële resultaat van De Correspondent.

Traditiegetrouw geven we ieder jaar inzicht in onze inkomsten en uitgaven, en delen we met jullie op welke manier we jullie ledengeld hebben besteed. Dit keer doen we dat voor 2023. Zo hopen we jullie een goed beeld te geven van hoe onze journalistiek tot stand komt en hoe De Correspondent zich ontwikkelt. 

De omzet in 2023 was bijna 7,7 miljoen euro, met een resultaat van 645.000 euro winst vóór belasting en 495.000 euro na belasting. We voegen de winst net als voorgaande jaren in haar geheel toe aan onze reserves, zodat we kunnen blijven investeren in onze journalistiek. 

Van de omzet komt 98,2 procent van onze leden en boekenkopers. Daar zijn we ontzettend blij mee en trots op, want we willen ons bestaansrecht als advertentievrij platform aan lezers te danken hebben. 

Waar komen onze inkomsten vandaan?

Lidmaatschappen: 71,2 procent

Zoals je ziet: zonder jullie kan De Correspondent niet bestaan. Eind 2023 hadden we ruim 64.000 leden. 

Dat zijn er 1.300 minder dan het jaar ervoor. Ook in 2023 had De Correspondent, net als andere media, last van de hoge inflatie, waardoor relatief veel leden hebben opgezegd vanwege een gebrek aan financiële Daarnaast zien we dat, vooral onder jongere mensen, de bereidheid om voor onafhankelijke journalistiek te betalen De komende jaren hopen we deze dalende trend uiteraard te keren, met uitmuntende journalistiek en door mensen ook op andere plekken en momenten met De Correspondent in aanraking te brengen, zoals in het theater.

Boekenuitgeverij: 25,4 procent

We geven maar een paar titels per jaar uit, zodat elk van onze boeken de aandacht krijgt die het verdient. In 2023 verkochten we in totaal ruim 152.000 exemplaren. 

Wij publiceerden het boek Voor ieder wat waars van Rob Wijnberg, waarvan inmiddels bijna 30.000 exemplaren over de toonbank gingen. Rob ging met zijn verhaal ook het theater in en deelde op meer dan vijftien locaties door heel Nederland met bijna 7.500 toehoorders zijn visie op hoe waarheid ons verdeelt en ons ook weer kan samenbrengen.

In 2023 verschenen er relatief veel Met deze urgente betogen willen we het debat aanwakkeren over de grootste thema’s van deze tijd. In 2023 publiceerden we Sander en de brug van Sander Schimmelpenninck, Ik werk al van Lynn Berger, Uit de shit van Thomas Oudman en Is het voor een cijfer? van Johannes Visser. 

Voor de Maand van de Filosofie publiceerden wij het essay van Marjolijn van Heemstra. Marjolijn staat in oktober nog in het theater met het theatercollege gebaseerd op het essay. 

Stuk voor stuk haalden deze boeken de bestsellerlijst (Sander en de brug kwam zelfs op 1 en Voor ieder wat waars en Is het voor een cijfer? op plek 4), wat betekent dat we er een groot publiek mee bereiken. De vijf theateravonden van Sander en de brug waren uitverkocht.

Het boek Rotterdam van Arjen van Veelen was in 2023 genomineerd voor de Brusseprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek.

Waar we ook trots op zijn, is dat wij veel enthousiaste boekenleden hebben. Leden die ieder boek automatisch ontvangen. Dat waren er eind 2023 ruim 1.900 en dat aantal groeit nog steeds.

Wil je ook boekenlid van De Correspondent worden? 

Subsidies: 1,8 procent

In 2023 ontvingen wij van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek een subsidie, waardoor wij onder andere ons (multidisciplinaire) redactieproces hebben kunnen verbeteren.

Donaties: 1,6 procent

Veel leden doneren een extra bedrag boven op hun lidmaatschapsgeld. Dat vinden we fantastisch. Donaties, hoe groot of klein ook, maken absoluut een verschil.

Mocht jij ook een donatie willen doen,

Waaraan we het geld uitgeven

Salarissen, royalty’s en honoraria voor vaste redactionele medewerkers en schrijvende freelancers: 35,8 procent

Het grootste deel van onze uitgaven gaat naar vergoedingen voor vaste en freelance correspondenten en redacteuren. Denk aan salarissen, honoraria voor stukken en royalty’s uit boekenverkoop.

Creatieve redactie: 5,8 procent

De creatieve redactie maakt onze journalistiek gelaagder, sprekender en prangender. Bij De Correspondent vervullen illustraties, infographics en foto’s een belangrijke rol in de verhalen die we publiceren. Ook bieden we zo een podium aan beeldmakers. Veel van het beeld dat je op onze website ziet, is exclusief voor De Correspondent gemaakt. 

In deze post zitten ook de salarissen van de beeldredacteuren die het beeld selecteren en gereedmaken voor het platform, en van de information designers die onze journalistiek toegankelijk en begrijpelijk weergeven in infographics.

Technische ontwikkeling en ondersteuning van ons platform: 13,4 procent

Ons team van developers onderhoudt niet alleen de site, maar blijft ook nieuwe functies ontwikkelen die onze journalistiek verrijken. Onze site is namelijk nooit af. 

In 2023 is er een start gemaakt met het ontwerpen en het ontwikkelen van een nieuwe app. In de app lees, luister en kijk je al onze verhalen op één  Ook webhosting- en beveiligingskosten vallen onder deze kostenpost.

Boekenuitgeverij: 19 procent

Sinds 2014 publiceren we boeken, op papier, als e-book en als audioboek. Ze komen tot stand op het platform en zijn een geliefd onderdeel geworden van onze journalistiek. Onze boeken gaan over de grote ontwikkelingen van onze tijd en zijn diepgravend en toegankelijk. 

In deze post vind je de kosten voor het redigeren en vormgeven van onze boeken terug, de kosten voor het drukken en het verzenden, de vertaalkosten en de salarissen van de medewerkers van de uitgeverij.

Sociale media, ledencommunicatie, marketing en campagnes: 6,7 procent

Ons engagementteam verstuurt dagelijks een nieuwsbrief waarin ze onze nieuwe verhalen samenvatten en aankondigen. Ook versturen ze het weekoverzicht en delen ze verhalen en inzichten op sociale kanalen als LinkedIn, Instagram en X.

Het ledencommunicatieteam beantwoordt al jullie vragen en vertegenwoordigt jullie stem op de redactie. Het marketing- en campagneteam werkt aan projecten en functionaliteiten die meer mensen, bedrijven en organisaties ervan moeten overtuigen lid te worden en te blijven van De Correspondent. Zo maken we onafhankelijke journalistiek mogelijk.

Bestuur, ondersteunende afdelingen en externe adviseurs: 8,9 procent 

Onze ondersteunende afdelingen zorgen ervoor dat De Correspondent organisatorisch goed draait op het gebied van financiën, mens en organisatie, en officemanagement.

Het bestuur werkt aan de organisatorische en financiële gezondheid van De Correspondent en draagt de zakelijke en juridische verantwoordelijkheid. Sinds maart 2023 bestaat het bestuur uit twee in plaats van drie leden, namelijk de hoofdredacteur en de algemeen directeur.

Een driekoppige raad van commissarissen houdt toezicht. Hun vergoeding zit ook in deze post.

Daarnaast maken we gebruik van diverse adviseurs, zoals accountants, fiscalisten, notarissen en juristen. Hun vergoedingen tellen we hier ook mee.

Afschrijvingen: 3,0 procent

Van de Belastingdienst mag elk bedrijf jaarlijks een deel van de waarde van de inventaris afschrijven. Hieronder vallen bijvoorbeeld laptops, beeldschermen en kantoormeubilair, maar ook onze audiostudio en onze app.

Huisvesting: 2,4 procent

Dit zijn de huur-, service-, schoonmaak- en energiekosten. Onze redactie huist aan het Amsterdamse Barentszplein, op een kwartiertje lopen van het Centraal Station. 

Redactiekosten: 2,6 procent

Denk hierbij aan kantoorbenodigdheden, abonnementen, boeken, telefoonkosten, maar ook aan treinkaartjes, autoritten, journalistieke reizen, trainingen en cursussen. Onder deze post vallen ook de kosten ter compensatie van de CO2-uitstoot die wij als organisatie niet kunnen vermijden en die wij in tienvoud compenseren.

Rente-, bank- en transactiekosten: 0,4 procent

Onder deze post vallen rente-, bank- en transactiekosten. Zo betalen we per transactie van een donatie of ledengeld een klein percentage servicekosten aan betaalprovider Mollie. We bankieren bij Triodos Bank.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit jaarverslag vragen, stel ze dan vooral hieronder in de bijdragen, of stuur een e-mail naar post@decorrespondent.nl. We zullen per vraag bekijken of en hoe we die kunnen beantwoorden, en of we de vraag een vaste plek in een volgend jaarverslag kunnen geven. 

Bij De Correspondent zijn we, met inachtneming van ons eigen privacybeleid (sommige financiële informatie is privacygevoelig), graag zo transparant mogelijk over onze bedrijfsvoering. Die maken jullie immers mogelijk.

Dus nogmaals heel veel dank voor jullie steun en vertrouwen. Wij, alle 61 medewerkers (december 2023), vinden het een eer om al elf jaar een onafhankelijk platform voor diepgravende journalistiek te zijn. Onze missie – de maatschappelijke betrokkenheid vergroten door een dieper inzicht te geven in hoe de wereld werkt – passen we ook graag toe op onze Dat hebben we met dit jaarverslag ook weer geprobeerd te doen. 

Heb je nog tips voor verbeteringen? Die horen wij graag.

PS Nog geen lid van De Correspondent? Vind je dat we het ledengeld goed besteden en wil je nieuwe verhalen mogelijk maken? Word dan vandaag Mocht je De Correspondent eerst een maand gratis willen proberen, dat kan alleen nog vandaag (30 september 2024)