De lange en bochtige weg naar duurzaamheid: wat we doen om De Correspondent volledig groen te maken

Illustratie: Leon de Korte (voor De Correspondent)

We zijn nu zeven jaar bezig om van De Correspondent een volledig duurzaam bedrijf te maken. Hoe staan we ervoor?

‘We willen dat De Correspondent 100 procent duurzaam wordt’, Sindsdien publiceren we periodieke updates over de vergroening van onze organisatie. Dit jaar merkten we: schrijven over verduurzaming is een stuk makkelijker dan het doen.

Vorig jaar constateerden we dat onze uitstoot sinds 2019 al In deze update beschrijven we hoe onze milieu-impact veranderde in 2023. Waar liepen we tegenaan, en welke stappen zetten we nu?

Hoe onze voetafdruk zich ontwikkelt

Met onze journalistieke activiteiten veroorzaken we ongeveer evenveel CO2-uitstoot als Concreet betekent dat voor 2023: een totale berekende uitstoot van Dat is zo’n 8 ton hoger dan in 2022, een stijging van 21 procent.

Deze stijging komt vooral doordat er meer mensen bij De Correspondent kwamen werken (er kwam 7 fte bij). Daardoor steeg het woon-werkverkeer. Ook werd er in 2023 Per fte steeg de uitstoot minder, met bijna 4 procent. Dit betekent dat het grootste deel van de uitstootstijging veroorzaakt is door het gegroeide aantal werknemers.

Als we deze cijfers vergelijken over meerdere jaren, dan valt vooral op dat onze medewerkers veel minder dan vroeger vliegen voor hun werk. De schommelingen in het energieverbruik van onze redactie – sinds 2018 zijn we gesetteld aan het Barentszplein in Amsterdam – hebben vooral te maken met de lockdowns tijdens de coronatijd. 

Hieronder geven we een verdere toelichting op die delen van onze voetafdruk

Op de werkvloer

Eerlijk is eerlijk: we hadden gehoopt in 2023 al meer profijt te zien van een aantal verduurzamingsmaatregelen die we in 2022 hebben genomen. Toen werden alle ramen vervangen door HR++-glas en zijn twee warmtepompen geïnstalleerd. Toch bleef het gasverbruik van ons gebouw min of meer gelijk.

De reden? We blijken warmtepompen te hebben die pas aanslaan als het buiten 12 graden Celsius of warmer is. Op echt koude dagen waren we dus geheel aangewezen op aardgas. We onderzoeken in overleg met onze vereniging van huurders (vvh) welke stappen we kunnen zetten om het gasverbruik omlaag te krijgen.

Vervangen van ketelverwarming: goed voor het energieverbruik én de sfeer

Wat we hopelijk gaan terugzien in de cijfers van 2024: de serre op onze begane grond heeft in september 2023 een groen dak gekregen en is daarmee eindelijk geïsoleerd. De ketelverwarming die erin zat, is in augustus 2024 vervangen door vloerverwarming. Goed voor het energieverbruik én voor de sfeer: we hoeven niet meer klappertandend te vergaderen.

Ook de verdere isolatie van het gebouw staat in het gesprek met onze verhuurder nog steeds op de agenda, maar dat heeft zoals in eerdere updates gezegd

Het stroomverbruik van ons kantoor lag We waren klant bij ENGIE en ons stroomverbruik werd door dat bedrijf volledig vergroend We hebben nog niet goed in beeld hoe we de stroomrekening verder naar beneden kunnen krijgen, maar hopen daar  

Onze servers draaien nog steeds bij Amazon Web Services; deze indirecte uitstoot bleef

De boodschappen

Qua voedsel is er ook niet veel te melden ten opzichte van vorig jaar: onze schatting van deze uitstoot dateert uit 2022 en is voor 2023 gecorrigeerd op basis van het aantal medewerkers. Verder hebben we de ingeslagen weg doorgezet: geen vlees en vis, minder zuivel, en bij bedrijfsuitjes eten we vegetarisch of veganistisch. 

Onze investeringen

We bankieren nog steeds bij de en onze pensioenen zijn ondergebracht bij ASR, de pensioenbeheerder die het

Onze CO₂-compensatie 

Voor het zesde jaar op rij hebben we onze CO2-voetafdruk in tienvoud gecompenseerd. Dat doen we door projecten te steunen die gericht zijn op bosbehoud in Voor zover dit soort projecten bossen in stand houden en boskap verhinderen, zijn ze goed voor het klimaat, en daarom kunnen ze worden ingezet om CO2-uitstoot te compenseren – vermeden uitstoot levert ‘CO2-credits’ op.

We willen hier wat langer bij stilstaan, omdat er ongelofelijk veel mis is in deze markt van vrijwillige CO2-compensatie. Het voornaamste probleem is dat de effectiviteit van CO2-compensatie Projecten leveren vaak veel minder klimaatwinst op dan vooraf wordt aangenomen en ze stoppen soms voordat die winst zeker is gesteld. Soms worden de rechten van bewoners En er worden onvoldoende credits opzijgezet voor als een project mislukt of een (nieuw) stuk bos in vlammen opgaat –  

Ander probleem: sommige bedrijven maken misbruik van compensatie om te claimen Tot overmaat van ramp ontbreekt het totaal aan overheidsregulering: de standaarden, meetmethodes en controles worden ontwikkeld door private organisaties die zelf belang hebben bij de instandhouding van de CO2-compensatiemarkt. Zelfs de controleurs van de controleurs

Voor ons was dit alles reden genoeg om wat soul-searching te doen over CO2-compensatie. Wilden we hier nog mee doorgaan? Het antwoord is: ja, ook in 2023 compenseren we de uitstoot die we nu (nog) niet kunnen vermijden. De twee redenen hiervoor zijn hetzelfde als vorig jaar.

We compenseren de ons bekende uitstoot in tienvoud, omdat we daarmee de kans vergroten op een netto positieve impact

Eén: we denken dat het beter is om dit te doen dan het na te laten. Want hoe je het ook wendt of keert: om de klimaatopwarming te temperen, zijn bosbehoud en herbebossing broodnodig.

Twee: we gebruiken de compensatie niet als aflaat of om klimaatneutraliteit te claimen, maar we leggen onszelf hiermee effectief wél een interne CO2-prijs van Daarmee geven we onszelf een stevige financiële prikkel om te blijven inzetten op het voorkómen van uitstoot.

We compenseren de ons bekende uitstoot in tienvoud, omdat we daarmee de kans vergroten op een En tot slot kiezen we ervoor de projecten te steunen over een periode van meerdere jaren. Want ook de komende jaren zullen wij ongewild uitstoot veroorzaken. Ondertussen hopen we net als velen op betere regelgeving

Waar we nu op inzetten

Dus, er is nog werk aan de winkel! Niet alleen voor de verduurzaming van de twee kantoorverdiepingen die we huren, maar ook voor het woon-werkverkeer en voor het verder vergroenen van onze inkoop (van energie, eten, servercapaciteit en kantoorgerei). Mede op basis van een enquête die we deze maand hebben afgenomen onder onze eigen medewerkers, beraden we ons op volgende stappen.

Daarbij is het meten van de CO2-uitstoot niet zaligmakend, want er zijn andere variabelen (zoals biodiversiteit en materialengebruik) die eveneens belangrijk zijn voor ons doel van volledige duurzaamheid. 

Ben of ken jij een expert in de verduurzaming van organisaties als de onze, en zie je in deze rapportage of in onze keuzes ruimte voor verbetering?

Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.

Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.

Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!

Publicatie Menu

Menu met opties zoals; het afspelen van audio, delen en opslaan