Welkom op de Nederlandse stroommarkt, waar je nu geld kunt verdienen door je koelkast open te laten

Jesse Frederik
Correspondent Economie

Je drukt op een knopje en het licht gaat aan. Dat lijkt simpel, maar miljoenen huishoudens van stroom voorzien is behoorlijk complex. In deze Jesse Frederik Show spreek ik daarover met Luuk Veeken, een ware powerduider van stroommarkten.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube

Luisteraars! Weinig dingen zijn zo vanzelfsprekend als stroom. Je steekt de stekker in het stopcontact en de stofzuiger begint te loeien – hoe zou het ooit anders kunnen gaan?

Maar wie ziet wat daar allemaal bij komt kijken, snapt: echt vanzelfsprekend is dit niet. De stroommarkt is ingenieus ontworpen om iedereen financieel te motiveren om het elektriciteitsnet in balans te houden. Iedere dag vindt er een complexe choreografie plaats om de vraag en het aanbod van stroom bij elkaar te brengen.

Nu was kennis van de stroomhandel voorheen misschien vooral leuk om te weten. Een beetje als een aflevering van Discovery Channels How It’s Made, die je ineens doet realiseren wat zich in zo’n Haribo-fabriek afspeelt. Daardoor werp je zo’n knuist Goldbären toch met wat meer respect naar binnen.

Maar inmiddels is kennis van de stroommarkt wel wat meer dan alleen nice to know. Het is eigenlijk onontbeerlijk als je mee wilt praten over de energietransitie. Want veel van de beleidsvraagstukken hangen samen met stroommarkten, of het nou gaat om de salderingsregeling (waarmee we al die zonnepanelen op daken stimuleren), de verstopping van het elektriciteitsnet of de kosten van de energietransitie.

Nu heb ik het geluk dat een van mijn vrienden een ware powerduider van stroommarkten is. Luuk Veeken is de oprichter van Dexter Energy, een bedrijf dat machinelearning gebruikt om eigenaren van windparken en zonneweides te helpen hun opwek te voorspellen en stroom zo slim mogelijk te verhandelen. Aangezien ongeveer 90 procent van mijn kennis van energiemarkten van hem afkomstig is, leek het me leuk hem uit te nodigen in de Jesse Frederik Show.

Een uitgesproken nepotistische podcastaflevering over energiemarkten dus!

Een stoomcursus stroomhandel

We nemen eerst de basics van stroom door: waarom zijn stroomprijzen eigenlijk zo volatiel? Een zak Goldbären kost ’s ochtends evenveel als ’s avonds, maar stroomprijzen schommelen van uur tot uur. Hoe kan dat eigenlijk? En hoe werkt de stroomhandel precíés?

Momenteel dalen de prijzen rond het middaguur steeds vaker naar nul, of zelfs tot onder het nulpunt. Juist in de uren dat zonnepanelen de meeste stroom leveren, valt er dus het minst te verdienen. Leuk voor jou en mij, maar niet zo leuk voor de producenten van zonnestroom.

Want is dat niet problematisch? Wat klopt er dan eigenlijk nog van een artikel dat ik vorig jaar schreef, 

Leuk dat zonnepanelen goedkoper worden, maar de opbrengsten kelderen nu nog harder dan de kosten! Daaruit blijkt dat we geen flauw idee hebben hoe we al die zonnestroom moeten gebruiken: het is er niet wanneer we het nodig hebben, het is er wel als we het niet nodig hebben.

En zo komen er nog wat onderwerpen langs. Wat kunnen we leren van hoe ze in Texas omgaan met netcongestie (iedereen aansluiten, en laat de markt zijn werk doen)? Moeten we een stroomkabel leggen van Europa naar Noord-Amerika? En hoe stom is de salderingsregeling? (Spoiler: heeeeeeel stom.)

Leesvoer bij deze aflevering