Zo kantelden onze correspondenten deze maand het gesprek over migratie, voorbij de waan van de dag
Elke maand delen wij, de hoofdredactie van De Correspondent, onze hoogtepunten met jullie. November stond in het teken van journalistiek over een onderwerp waar het continu over gaat: migratie. Hoe vertel je daar nog vernieuwende verhalen over, voorbij de waan van de dag?
Beste leden,
Bij De Correspondent schrijven we over de grote thema’s van deze tijd, zoals klimaatverandering, ongelijkheid en de toekomst van de zorg. En dat doen we – je zult het ons vaker hebben horen zeggen – voorbij de waan van de dag. Maar er zijn momenten dat de waan van de dag en een groot thema elkaar overlappen. Wat doen we dan?
Het onderwerp waarbij dit dilemma het meest zichtbaar is, is migratie. Je kunt geen krant meer openslaan, geen tv meer aanzetten, geen verkiezing meer volgen of het gaat over migratie, met name over asielzoekers. En wát er wordt gezegd over migratie, is steeds radicaler. Hoe vertel je nog belangwekkende, originele verhalen over iets wat al zóveel besproken wordt?
Onze correspondent Migratie, Maite Vermeulen, stelde zichzelf precies die vraag toen ze, na een (podcast)serie over containers, terugkeerde naar dit thema. Maite ziet dat migratie de afgelopen jaren een regelrechte volksmanie is geworden, die in de westerse wereld de politiek volledig beheerst.
In haar eerste stuk vertelt ze hoe ze dit grote onderwerp aanvliegt. Niet door de hele tijd te reageren op het rechtse kamp (‘We willen meer grip op migratie!’) of juist op het linkse (‘We moeten ons houden aan verdragen!’). Nee, Maite wil nieuwe inzichten opdoen en delen over het onderwerp waar ze als journalist al tien jaar over schrijft.
Inzichten die voorbij de hysterie gaan, maar ook voorbij de clichés. Met een flinke dosis journalistieke nieuwsgierigheid ging ze als eerste te rade bij onze leden: wie moet ik spreken, waar moet ik kijken, wat moet ik lezen? Ze kreeg honderden reacties, in de mail en op ons platform. Het was een startschot voor een nieuwe leercurve, zoals we dat bij De Correspondent noemen: een nieuwe reis door een belangrijke thematiek.
Als correspondent deelt ze die leercurve, in verschillende stukken, zoals dit interview vol boeiende inzichten met migratieonderzoeker Alexander Kustov. Ook doet ze verslag van haar opgedane lessen in niet-geschreven vorm, zoals in deze video.
In de geest hiervan verscheen deze week ook een groot stuk van correspondent Jesse Frederik. Hij ploos al een tijd geleden uit waarom mensen op de PVV stemmen. En was nu benieuwd: waarom stemmen mensen steeds minder op links?
Jesses analyse is confronterend en verhelderend. Hij laat op basis van doorwrochte data-analyse zien hoe de verschuiving in het publieke debat – weg van economische thema’s, in de richting van meer culturele kwesties zoals migratie en identiteit – links in een lastig parket heeft gebracht. Met name migratie blijkt een thema waarop veel kiezers zich niet kunnen vinden in het linkse verhaal. Wat heet: op het thema asiel bevinden zich in Nederland maar liefst 140 zetels rechts van GroenLinks-PvdA; op het thema integratie 131 zetels, zo ontdekte Jesse.
Het zijn enkele van de fascinerende inzichten die je kunt opdoen in deze indrukwekkende deep dive.
De leercurves van correspondenten kunnen elkaar ook kruisen. Binnenkort praten Maite en Jesse namelijk over het migratievraagstuk in De Jesse Frederik Show. De podcast van Jesse, die op onze redactie ook wel grappend ‘de nerdste podcast’ van Nederland wordt genoemd, is sinds kort ook te bekijken op YouTube. Leuk als je ons daar ook liket en volgt!
Onze correspondenten blijven dit soort grote thema’s ontleden, structuren blootleggen en context bieden bij het nieuws, zonder zich te laten verleiden door de waan. Ze nemen jullie graag mee in deze zoektocht, zowel in tekst als in beeld en geluid. En zoals altijd: jouw ideeën en vragen blijven een belangrijke inspiratiebron voor hun werk. Dus blijf ze vooral delen.
Tot de volgende!
P.S. Benieuwd naar de gezichten en stemmen achter onze journalistiek? Onze correspondenten waren de afgelopen maand ook volop te horen op de radio naar aanleiding van hun stukken. Jesse Frederik mocht vertellen waarom kleinere kerncentrales niet haalbaar of goedkoop zijn.* Correspondent Jelmer Mommers duidde de klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell.* Gastcorrespondent Phaedra Haringsma werd uitgenodigd om het te hebben over de sporen die de onafhankelijkheid van Suriname heeft achtergelaten,* en Lisanne van Sadelhoff praatte over de noodzaak van passend rouwverlof.*