Wereldwijd zijn er maar weinig migranten, maar ze zijn wel heel ongelijk verdeeld

Bijna iedereen woont in zijn geboorteland, schreef ik onlangs: Maar die migranten zijn wél heel ongelijk over de wereld verdeeld.

Tussen 1990 en 2020 is het aandeel immigranten in hoge-inkomenslanden vrijwel verdubbeld: van ongeveer 7 procent naar ruim 14 procent. In deze landen is dus een op de zeven huidige inwoners in het buitenland geboren.

Nederland is daar een goed voorbeeld van. Ruim dertig jaar geleden was zo’n 8 procent van de bevolking een immigrant; nu is dat aandeel gestegen tot grofweg 14 procent.

Dat is deels een kwestie van vraag en aanbod. De vraag naar arbeidsmigranten is groot En veel migranten zijn op zoek naar betere arbeidsvoorwaarden, politieke stabiliteit en goede publieke voorzieningen.

Kijk je naar álle landen, dan is het aandeel migranten niet verdubbeld, maar gegroeid met nog geen procentpunt. Landen met hoge inkomens ontvangen dus relatief meer immigranten dan andere landen.

Deze publicatie is tot stand gekomen met dank aan Our World in Data. De data zijn afkomstig uit wereldwijde schattingen van de Verenigde Naties, aan de hand van nationale gegevens.