Is het een mummie? Is het Hannibal Lecter? Nee, het is de nieuwste online beautyrage!

Wat ooit begon als onschuldige ochtendroutinevideo’s op YouTube, neemt inmiddels hysterische vormen aan op TikTok. Kan het nog extremer? Ja, zie ik in video’s van ‘morning shedders’ – op internet altijd.
Hoe de influencende incrowd zich ’s ochtends klaarmaakt voor de dag? Wie daar benieuwd naar is, hoeft gelukkig niet te gissen.
Sociale media staan vol routinevideo’s: filmpjes die tonen welke stappen internetbekendheden doorlopen nadat ze zijn opgestaan of voordat ze naar bed gaan. Wat smeren ze op hun gezicht? Wat eten ze voor hun ontbijt? Hoe laat staan ze op, hoe trainen ze hun lijf? Hoe, kortom, slaagt dat fotogenieke volk op mijn tijdlijn erin zijn benijdenswaardig ogende leven zo blakend van gezondheid en schoonheid tegemoet te treden?
Dit genre video’s gaat inmiddels alweer ruim een decennium mee – en maakte in dat decennium een hele evolutie door. Bestond klaarmaakcontent in de begindagen van YouTube nog uit tergend lange video’s waarin vloggers hun gezicht wasten en eieren bakten, inmiddels heeft het genre zich gevoegd naar het devies van videoplatforms als TikTok en Instagram: kort, korter, kortst.
Het genre kreeg zelfs een afkorting als naam: GRWM.
Get ready (en rijk) with me
GRWM staat voor get ready with me, de zin waarmee we aan het begin van deze video’s steevast worden uitgenodigd mee te kijken terwijl de videomaker zichzelf klaarmaakt en tegen de kijker praat. Met name op TikTok is GRWM-content ongekend populair.
Het genre is even veelzijdig als uniform: soms maken mensen zich klaar in de ochtend en babbelen ze ondertussen over hun huidverzorgingsproducten en make-up; soms doffen ze zich juist op voor een feestje en babbelen ze over de avond die ze te wachten staat; soms stappen ze, terwijl ze hun mascara opdoen, even op de zeepkist om te babbelen over een onderwerp dat ze aan het hart gaat. Denk: het taboe rondom vaginale schimmelinfecties (ik verzin dit niet).
En af en toe keren de TikTokkers het genre om en filmen ze een get unready with me. Oftewel: kijk mee terwijl ik mijn make-up eraf haal, mijn tanden poets en mijn haar in de krul zet voor het slapengaan.
Dat het genre zo populair is, is niet gek. Voor videomakers is het een manier om even tegen je volgers aan te kletsen terwijl je met iets bezig bent. Dat is niet alleen een hack voor efficiënte contentproductie (je filmt je video immers terwijl je tegelijkertijd een ander klusje opknapt), het werkt ook nog eens lekker op camera. Denk je eens in hoe nieuwslezerig het zou staan om over – zeg – vaginale schimmel te oreren, terwijl de verteller niets anders doet dan ernstig in de camera kijken. Saai!
Leuke bijkomstigheid van klaarmaakcontent is dat het voor de bekendere influencer een kans is om terloops een gesponsord huid- of haarproduct aan te prijzen. Het genre leent zich dus ook nog eens uitstekend voor het genereren van inkomsten.
Piepjonge meiden, peperdure cosmetica
Klinkt onschuldig allemaal. Het probleem met de get ready-trend is echter dat de met name minderjarige volgertjes influenced raken en ook aan het GRWM’en slaan.
Met regelmaat spuugt het algoritme zo’n video in mijn gezicht: jonge meiden die hun puntgave huidjes volsmeren met troep, terwijl ze kwebbelen over de toets die ze straks op school moeten maken. De video’s zijn overduidelijk bedoeld voor vriendinnen en klasgenootjes, dat zie je aan de giebelige sfeer en het nauwelijks professionele camerawerk. Maar ondertussen staan de filmpjes gewoon in het volle licht van het internet.
Dat het klaarmaakvirus oversloeg naar jonge meiden, heeft zorgwekkende gevolgen. Zo waarschuwden dermatologen recentelijk nog voor een zorgelijke trend:* veel van de producten die jonge TikTokkers op camera gebruiken, bevatten ingrediënten als retinol die de huid van kinderen kunnen beschadigen, eczeem kunnen veroorzaken of tot allergische reacties kunnen leiden.*
Ondertussen merkt de industrie dat het aantal kinderen dat huidproducten koopt toeneemt – en probeert daar een smerig slaatje uit te slaan. The Guardian-columnist Marina Hyde vertelde vorig jaar in haar podcast The Rest is Entertainment* hoe skincare-merken inmiddels adverteren met producten die de kinderhuid wel kan hebben. Voor bezorgde ouders lijkt het alsof ze hun verantwoordelijkheid nemen, in werkelijkheid is het vooral een gewiekste marketingstrategie; de peperdure cosmetica die de merken aanprijzen als ‘geschikt voor kinderen’ zijn tegelijkertijd ‘onnodig voor kinderen’. Maar in de strijd om kinderzakgeld is die kanttekening taboe.
Kortom: leuk, dat ‘get ready with me’, maar zoals zoveel trends op social media inmiddels ook bezoedeld. Je zou haast hopen dat het internet zich eens zou bezinnen alvorens door te GRWM’en.
Elke ochtend afpellen
Enter: de ‘morning shed’, een type video dat zich een maand of drie geleden voor het eerst aandiende op mijn tijdlijn. Het genre is een samensmelting van GRWM en de inmiddels bekende ‘morning routine’, en is even belachelijk als fascinerend.
Morning shed-influencers zijn videomakers die hun persoonlijke verzorging naar een psychopathisch niveau hebben getild. In plaats van een nachtcrèmepje voor het slapengaan, pakken ze zich helemaal in met lagen lichaams- en gezichtsverzorging. Tijdens hun ‘morning shed’ filmen ze hoe ze al die lagen vlak na het wakker worden weer afpellen.
Wie de morning shedders aan het begin van hun routine ziet, vraagt zich af hoe deze mensen hebben kunnen slapen. Vaak hebben ze onder hun slaapmasker een gezichtsmasker op dat tegen de ochtend doorzichtig opgedroogd is. Meestal hebben ze hun mond dichtgeplakt, wat de ‘gezondere’ neusademhaling tijdens het slapen moet stimuleren. Hun haar zit om satijnen rollen gewonden, zodat ze ’s ochtends perfecte krullen uit kunnen borstelen. En soms hebben ze zelfs hun buik ingepakt in een Ayurvedische stomach wrap , wat ontgiftend zou werken.
In de video’s stropen de shedfluencers dit exoskelet van verzorging weer af, met een esthetische loomheid: ze pulken de droge maskers van hun gezicht en onthullen de glinsterende huidjes die eronder schuilgingen; ze trekken de pleisters van hun kin en nek, en strijken met hun vingers langs hun gedefinieerde kaaklijntjes; ze wikkelen de kompressen van hun perfect platte wasbordbuikjes, en pivoteren voor de camera om hun magerte goed in beeld te brengen. ‘The uglier you go to bed, the prettier you wake up’ is het mantra dat keer op keer in de videobeschrijving staat.
En daar blijft het niet bij. Na het shedden vervolgen ze hun routine met lichttherapie voor een nóg stralendere huid, staan ze minutenlang op een trilplaat voor een nóg effectievere lymfedrainage en masseren ze hun gezicht met een gua sha voor nóg strakkere contouren.
Onderwijl wordt er nauwelijks nog gekletst. In plaats daarvan sommen boven- of ondertitels op waar – bijvoorbeeld – het afbinden van de oren met haarelastiekjes precies goed voor zou zijn. (Voor de nieuwsgierigen onder u: het helpt blijkbaar bij het verminderen van zwelling in het gezicht.)
Gekker en gekker, om te blijven scoren
De kritische kijker verbaast zich misschien over de geestdrift waarmee deze zelfzorg bedreven wordt (en de hoeveelheid plastic troep die eraan te pas komt).
Voor fijnproevers van de internetcultuur is de morning shed de zoveelste overtreffende trap van een welbekend genre. Op de verzadigde markt van sociale media is de aandacht van de kijker een steeds schaarser goed. Hoe onverwachter (of gestoorder) je content is, hoe beter die scoort.
Wat dat betreft is de morning shed-trend dus weinig verrassend. Als je bedenkt dat online klaarmaakcontent al dik tien jaar meegaat, dan was het slechts een kwestie van tijd voordat influencers gingen testen hoe van de pot gerukt ze hun persoonlijke verzorging precies konden maken.
En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Tot kinderen van tien ermee aan de haal gaan.