Vermeden olierampen, vooraf ingevulde aangiftes en werkende dijken. De overheid kan nog wel wat!
Tussen alle ellende door zou je bijna vergeten dat er ook dingen goed gaan bij de overheid. Aangezien je daar weinig over hoort in het nieuws, schuift universitair docent Erik-Jan van Dorp aan bij De Jesse Frederik Show om erover te vertellen. Van successen valt namelijk ook wat te leren.
Luisteraars!
Je zou soms moedeloos worden als je kijkt naar wat er allemaal mis lijkt te gaan in Nederland.
We praten al zes jaar over stikstof, maar ondertussen lijkt alles alleen maar meer vast te lopen. Woningbouw? Iedere politieke partij wil méér woningen, maar toch lukt het maar niet om te bouwen.
Of neem de antiwitwasaanpak: 13.000 duurbetaalde bankmedewerkers die bezig zijn om stapels ongebruikelijke transacties aan te leveren aan een groepje van 100 medewerkers bij het Openbaar Ministerie. Ook zo’n pareltje van Nederlands bestuur.
Nu stuitte ik op een nieuw boek, geschreven door een vleet bestuurskundigen, getiteld Zo kan het ook: Leren van successen in het openbaar bestuur. Een van de weinige boeken waar het lezen van de hoofdstukindeling al energie geeft: de aanleg van de Oosterscheldekering, de Ooijpolder, de verbouwing van het stationsgebied in Utrecht, Ruimte voor de Rivier, de Vooraf Ingevulde Aangifte, een vermeden olieramp in Jemen.
We kunnen dus nog wel wat!
Ik heb het erover met Erik-Jan van Dorp, universitair docent Bestuurskunde te Utrecht, en een van de auteurs en redacteuren van dit boek. We bespreken een aantal voorbeelden in wat meer detail. En: wat valt daarvan te leren?
Leesvoer:
- Het boek waar Erik-Jan van Dorp aan meeschreef: Zo kan het ook.
- Hoe een gevaarlijke olietanker jaren voor de kust van Jemen kon blijven liggen.