Het is weer zover: het culturele seizoen wordt overal in het land feestelijk geopend. Op de Uitmarkt in Amsterdam bijvoorbeeld, maar ook in steden als Meppel, Utrecht en Breda worden feestelijke evenementen georganiseerd om de start van het seizoen te vieren.

Een paar jaar geleden werd nog gesproken van een kaalslag in de cultuursector, maar op een zonnige dag in begin september merk je daar niets van. Wij namen een kijkje op de verschillende Uitmarkten en Uitfeesten, om te kijken wat er allemaal aan zit te komen dit seizoen.

Muziek

Het Hollands Symfonieorkest opent de Uitdag in Arnhem. Een spannende dag voor hoboïst Rutger Beur. Het is de eerste keer dat hij bij het Hollands Symfonieorkest mag spelen. Het is zijn stage. Hij zit in het tweede jaar van het conservatorium. Of zijn klasgenoten jaloers zijn?

‘Nou, de meeste van mijn klasgenoten spelen in het orkest. We zijn met veertien stagiaires dit jaar. Best veel eigenlijk.’

De leden van het symfonieorkest weten de voetjes van de vloer te krijgen op de Uitdag. Ze spelen vooral covers van popnummers. ‘Later dit jaar gaan we op tournee, dan mogen we live de soundtrack van The Hobbit meespelen. We gaan liften, dat wordt hartstikke leuk.’

Dans

Wie zegt dat dans niet meer populair is? Op de Uitfuif in Eindhoven, tussen de worstjeskraam en de Amnestystand, vind je een gigantische danstent. Daar presenteert Het Nationale Ballet zijn nieuwe voorstelling. De sfeer is uitgelaten. Sinds vorig jaar bestaat het gezelschap volledig uit dansers die bekend zijn van So You Think You Can Dance. 3FM-dj Timur Perlin draait plaatjes waar de dansers helemaal op losgaan.

‘Het is een ode aan het feestje, aan de popmuziek,’ legt choreograaf Hans van Manen uit. ‘Het publiek mag ook best meedansen. We programmeren de avond niet in de oubollige schouwburgen, maar in clubs en op festivals. Ik ga even bier halen. Wil jij ook?’

Opera

Haha, natuurlijk was er geen opera.

Theater

Volle zalen bij de opening van de schouwburg Enschede. Daar speelden previews van voorstellingen die het theater het komende seizoen aandoen. Theatermaker Freek Kocken speelde een ontroerend voorproefje van zijn show 11.269 euro, vernoemd naar zijn bruto jaarinkomen van vorig jaar. Melle Daamen, directeur van Stadsschouwburg Amsterdam, kondigde er zijn cabaretprogramma aan, waarin hij zijn visie op de cultuursector uit de doeken doet. Er werd veel gelachen.

Het Gelders Gezelschap speelde een voorproefje van hun revolutionaire voorstelling Die Hard, een bewerking van de filmklassieker. Die voorstelling bestaat uit twee BN’ers (Peter Heerschop, Jeroen van Koningsbrugge, Chantal Janzen en Volkert van der Graaf wisselen elkaar af) die het verhaal van de actiefilm uit 1988 navertellen. De voorstelling heeft geen decor of licht: de flyertekst belooft een voorstelling die teruggaat naar de kern.

Daarnaast waren er previews van onder meer Romeo en Julia van het Nationale Toneel, ‘Romeo en Julia’ van het Noord Nederlands Toneel en Romeo en Julia van Toneelgroep Maastricht. Toneelgroep Amsterdam deed weer iets Grieks.

Meer satire: Melle Daamen lost het op Weinig mensen weten dat de directeur van Stadsschouwburg Amsterdam ook klusjesman is. Wij liepen een dag met hem mee. Lees de reportage van Daan hier