Omdat De Correspondent een advertentievrij medium is, zijn we afhankelijk van ledenbijdragen. Maar wat doen we er precies mee? Dat wilden we bij ons graag voor jullie in kaart brengen.

Daarom hebben we onze uitgaven van bekeken en die waar we ledengeld voor meegenomen in onderstaande berekening. We hebben nog niet al het ledengeld al uitgegeven, maar voor dit verslag per uitgavepost berekend hoe groot het aandeel in de kosten was. Als je die percentages vertaalt naar de zestig euro die een lidmaatschap kost, kom je op onderstaande verdeling uit

 • €31,95 (53,24​ procent) - Salarissen en vergoedingen voor de vaste werknemers en schrijvende freelancers
  Meer dan de helft van het ledengeld gaat naar onze correspondenten en medewerkers die de journalistiek maken.
 • €10,44 (17,4 procent) - Btw
  We moeten helaas 21 procent btw afdragen, terwijl een papieren journalistieke medium slechts 6 procent btw moet afstaan. Een van verouderde wetgeving. Als we 21 procent over de verkoopprijs berekenen, komen we uit op 17,4%.
 • €6,95 (11,58 procent) - De (door)ontwikkeling van de site
  Samen met creatief bureau en mede-oprichter Momkai hebben we het hele platform van De Correspondent uitgedacht, ontworpen en gebouwd. We zullen de site altijd op basis van onze ervaringen en jullie feedback blijven verbeteren. Een medium dat past bij onze ideeën over journalistieke innovatie. Onze , tevens oprichter van Momkai, zegt hierover: "Het is belangrijk dat De Correspondent de lezer altijd context biedt (onder meer door onze introductie van en ) en tegelijkertijd een bepaalde rust uitstraalt. Een rust die uitnodigt tot lezen en alle ruimte geeft aan de journalist. De journalist is op De Correspondent een persoon die met je praat."
 • €2,73 (4,56 procent) - Fotografie & Illustraties
  Onze beeldredacteur gelooft dat beeld de journalistiek kan verrijken en laat daarom veel beeld exclusief voor onze verhalen maken. Zo hebben sommige correspondenten een vaste illustrator en werkt correspondent Conflict & Ontwikkeling Maite Vermeulen vrijwel altijd samen met fotograaf Pieter van den Boogert. Op die manier versterken beeld en tekst elkaar. Daarnaast koppelt Sterre vaak kunstprojecten aan essays. Zo ze het werk van inpakkunstenaar Christo met een stuk over banken die hypotheken herverpakken. Het besteedde ze tot nu toe als volgt:
  • 20 verschillende illustratoren hebben werk gemaakt in opdracht van De Correspondent.
  • Bij 96 verhalen hebben we speciaal voor ons gemaakte illustraties gepubliceerd.
  • 35 verschillende fotografen hebben werk gemaakt in opdracht van De Correspondent.
  • Bij 116 verhalen hebben we speciaal voor ons gemaakte foto(serie)’s gepubliceerd.
  • Aan 68 verhalen heeft Sterre fotografie- of kunstprojecten gekoppeld.
 • €2,03 (3,39 procent) - Redactiekosten
  Denk aan bijdragen voor de lunch, maar ook laptops, grote schermen voor de medewerkers die de hele dag achter hun computer zitten, reiskosten en
 • €1,35 (2,24 procent) - Huur
  Onze redactie huist aan de Weesperzijde 94 in Amsterdam. Een enthousiaste lezer bood een prachtige ruimte onder zijn huis te huur aan, waar correspondenten voortaan kunnen schrijven en ideeën uitwisselen.
 • €1,31 (2,19 procent) - Marketing & events
  Wat betreft de marketingkosten: we attenderen de ruim 75.000 Facebook-likers van De Correspondent weleens op de mogelijkheid om lid te worden, daarnaast hebben we voor elke vaste correspondent een filmpje opgenomen waarin hij of zij kan vertellen over zijn of haar persoonlijke missie. Ook we vrijwel elke maand een Correspondent-avond, zodat we ook face-to-face kennis met elkaar kunnen uitwisselen (en samen een biertje kunnen drinken).

 • €3,24 (5,4 procent) - Overige kosten
  Onder andere bedrijfsvoerings-, verzekerings-, juridische-, financierings- en bankkosten. Zo gaat er, als je het lidmaatschapsgeld overmaakt, ongeveer 50 cent op aan transactiekosten. En notarissen, juridische adviseurs, boekhouders en verzekeraars doen hun werk ook niet voor niets.

Naar wie ging die €31,95?

Iets meer dan de helft van de kosten die we van januari tot en met juli 2014 maakten, bestond uit salarissen en vergoedingen voor de vaste werknemers en schrijvende freelancers. Die grote post licht ik graag nader toe.

Deze mensen werken in vast dienstverband voor De Correspondent. Ze verdienen een voor de journalistiek marktconform salaris:

Ook hebben een eigen tuin waar ze documentaires, podcasts en verhalen voor maken. Tevens schreven 77 gastauteurs incidenteel (sommigen één keer) voor De Correspondent.

Daarnaast werkt freelance journalist aan de verspreiding van onze artikelen, bijvoorbeeld via sociale media en het attenderen van collega-journalisten op ons werk, of door het opzetten van online campagnes. Haar vergoeding valt onder de marketingkosten.

Steun van Stichting Democratie en Media

Daarnaast we van een lening, gift en investering die samen een waarde van 450.000 euro hadden. Dit hebben we tot nu toe besteed aan de technische ontwikkelingen van het platform (zoals de verbeterde reactiemogelijkheden, leesinstellingen, ledenadministratie) en de die correspondent laat maken.

Nieuwe inkomstenbronnen

Sinds augustus 2014 hebben we ook enkele nieuwe inkomstenbronnen. Deze zijn niet meegenomen in bovenstaand overzicht (want dat gaat over cijfers tot en met juli), maar binnenkort kunnen we dus meer dan alleen ledengelden investeren in kwaliteitsjournalistiek.

 • Donaties. Tot onze grote vreugde doneert een groot aantal leden van het eerste uur bij het lid worden ook een extra bedrag (in totaal 190.992 euro - inclusief 21 procent btw). Dit was mogelijk tijdens de crowdfunding en die donaties hebben we aangewend voor de opstartkosten. Sinds 1 augustus dit jaar staat er bij het Word Lid- en Verlengformulier weer een donatieveld en doneerden nieuwe en verlengende leden gemiddeld €5,50.
 • Lezingen. Correspondenten worden geregeld gevraagd voor lezingen bij organisaties en conferenties. Sinds 1 augustus staat er in elke tuin een ‘Boek deze correspondent’-knop. Onze redactiemanager Milou Klein Lankhorst regelt dan de zakelijke en praktische afhandeling voor de correspondenten. Een gedeelte van de spreekvergoeding gaat naar de correspondent zelf, de rest gaat naar het redactiebudget van De Correspondent.

En deze maatschappelijke impact had De Correspondent dankzij jullie:

Hoofdredacteur Rob Wijnberg bracht in kaart wat voor gevolgen onze journalistiek had Denk aan Kamervragen, nieuws en aantal bezoekers. Daarnaast bespreekt Rob de belangrijkste fouten en verbeterpunten van De Correspondent. Lees het jaaroverzicht van Rob Wijnberg

Wil je ook lid worden van De Correspondent?

Dat kan hier Lees je onze verhalen met plezier en wil je nieuwe artikelen mogelijk maken? Word dan ook lid van De Correspondent voor slechts 60 euro per jaar. Ja, ik doe mee!

Werd je lid tijdens de crowdfundingperiode?

Verleng dan je lidmaatschap Op 30 september 2014 loopt je pionierslidmaatschap af en is het nodig dat je het lidmaatschap handmatig verlengt. Dat kost slechts 60 euro per jaar. Ja, ik blijf jullie steunen