‘Na een stuntelend optreden groeien de twijfels over minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Wollig en onsamenhangend verweerde hij zich in de Tweede Kamer. Voor het eerst dringt de vraag zich op of de jaren gaan tellen voor de zeventigjarige oerbestuurder.’

- 6 september 2014

U heeft. Vier. Nieuwe berichten.

Eerste. Nieuwe bericht. Vandaag. Om eenentwintig uur. Drieënveertig. Van: Ivo. Opstelten.

‘Dag lief, uhh, ik uhh, ik bel je even. Met de telefoon. Dat is ook het handigst, om met de telefoon te bellen. Dat heb ik ook altijd gezegd. Als je mij kent en je kent mij dan weet je dat ik uhh veel aan je denk. Ook nu. Na een lange en bevredigende uhh uhh werkdag kwam ik net terug in ons huis, waar wij wonen, en mijn uhh mijn vraag is uhh dan ook: waar ben jij precies? Waar begeef jij je zogezegd? Ik was in de veronderstelling, en misschien is die veronderstelling uhh incorrect, dat jij thuis aanwezig zou zijn, zoals uhh op de meeste avonden.

Als je mij terug zou kunnen bellen, en ik weet dat je dat kan, dan zou ik dat op prijs uhh uhh uhh stellen.’

Foto: Martijn Beekman/ANP

Tweede. Nieuwe bericht. Vandaag. Om tweeëntwintig uur. Achttien. Van: Ivo. Opstelten.

‘Dag weer, met mij. Ik heb je sms in goede orde ontvangen en tevens uhh gelezen. Ik ben ervan op de hoogte. Er is een aantal uhh beschuldigingen waar ik me niet in kan vinden. Ik vind die onjuist. Ik vind niet dat die correct zijn. Je mag dat soort uitspraken natuurlijk doen. Het gaat mij om de uhh uhh inhoud.

Ik blijf erbij, zoals ik ook al eerder uhh heb gezegd, dat ik onze veertigjarig huwelijksdag niet ben vergeten. Deze informatie is onjuist. Ik heb jou uhh ermee gefeliciteerd op het moment dat dat relevant was. Dit ontken jij en uhh uhh dat is aan jou. Ik heb uhh ook gezegd dat het cadeau, dat inderdaad gebruikelijk is op zulke gelegenheden, dan geeft men elkaar een uhh cadeau, daar ben ik me terdege van bewust, dat dit cadeau er nog aan zou komen, nog zou arriveren, omdat ik het uhh heb besteld op internet. Dat heb ik ook altijd gezegd en als zodanig aangegeven bij jou. Dat kan geen nieuws zijn voor uhh jou.

Ik uhh denk dat het een goed idee is als jij mij terugbelt op mijn telefoon, dezelfde uhh telefoon waar ik jou nu ook mee bel, mijn mobiele telefoon, zodat we dit even uit kunnen spreken als het ware. Ik uhh ben nog steeds heel benieuwd waar jij nu bent. Het is al vrij laat. Goede uhh avond.’

Foto: Martijn Beekman/ANP

Derde. Nieuwe bericht. Vandaag. Om nul uur. Vijfendertig. Van: Ivo. Opstelten.

‘Het zou uhh nu wel heel fijn zijn als je de telefoon waar ik je nu op bel uhh uhh op zou kunnen nemen. Zodat we een direct en eerlijk gesprek kunnen voeren. Ik ben daar altijd voor in. Dat heb ik ook altijd gezegd.

Ik weet niet wie uhh wie deze ‘Julio’ precies is, maar uhh het nieuws van jouw zogeheten affaire met deze jongeman is uhh uhh uhh uhh is nieuwe informatie voor mij, dit heb ik nog niet eerder gehoord en uhh is ook uhh schokkend te noemen als het ware. Vooral vanwege jouw uhh uitleg van de situatie, waarin jij benoemt dat jij mij te uhh te oud vindt.

Kijk. Dat mag jij zeggen. Dat is jouw mening. Het is niet aan mij om mezelf te recenseren. Dat doe ik nooit. Als je mij kent dan weet je dat ik dat nooit doe en ook nooit heb uhh gedaan. Tegelijkertijd uhh wil ik wel even benoemen dat ik geen - hoe zei je dat ook al weer zo mooi - geen ‘seniele bejaarde’ ben en mijn bril ook niet uhh zoals jij sms’t, uhh ‘altijd kwijt ben.’

Het gaat om de feiten. Ik uhh ben mijn bril in het verleden weleens kwijt geweest, uhh en dat betreur ik ook. Dat heb ik ook altijd gezegd. Het was misschien zoals jij zegt in één van deze uhh gevallen inderdaad zo dat de bril op mijn voorhoofd stond terwijl ik die bril in kwestie zocht, maar dit was eerder een uhh een uitzondering dan een regel.

Daarnaast ben ik nog heel kwiek. Dat hoor ik vaak van mijn ambtenaren. Bovendien weet ik wat Twitter is en de meeste oude mensen zijn daar niet van op de hoogte. Ik ben dus zodoende niet te oud voor deze uhh relatie.

Als laatste, en dit is het laatste wat ik ga zeggen, hierna is het wat mij betreft allemaal ook wel gezegd, uhh, maar als laatste wil ik even ingaan op jouw verwijt dat als ik het niet meer weet dat ik dan mijn antwoord in heel uhh heel wollig taalgebruik verstop zogezegd. Dat mag jij zeggen. Ik heb dat gehoord. Sprekend namens mezelf, niet namens een ander of namens een overheidsinstantie, maar puur namens mezelf zou ik kunnen verwoorden uhh dat ik vind dat daar een uitspraak over gedaan moet en mag worden. Dat zal ook gebeuren. Daar ga ik mee aan de slag. We moeten dit nauwlettend in de uhh gaten houden. Dat lijkt mij verder compleet uhh helder.’

Foto: Martijn Beekman/ANP

Vierde. Nieuwe bericht. Vandaag om één uur. Negenenveertig. Van: Ivo. Opstelten.

‘Met mij weer. Heb jij uhh toevallig mijn uhh bril gezien?‘