Ruzie op je werk? Gedoe in het gezin? Een geschil met de buurman? Er is een oplossing voor.

Samen hebben ze tientallen jaren ervaring in de Tweede Kamer, nu helpt een dreamteam van fractievoorzitters jou met je alledaagse problemen.

De gemeenschappelijke fractievoorzitters, waaronder Zijlstra, Samsom, Pechtold en Roemer, hebben de handen ineengeslagen voor een uniek project. In hun nieuwe cursus ‘Hoe je elk debat wint’ leer je volleerd debatteren van de debatmeesters zelf.

‘Na de jaren als fractievoorzitter, is het tijd iets terug te doen voor het Nederlandse volk,’ aldus initiatiefnemer Sybrand Haersma Buma. ‘Dankzij al die Algemene Beschouwingen hebben we zo veel ervaring met overtuigende retoriek; die willen we graag delen.’

Een bevlogen, ordelijk en inhoudelijk debat voer je zo:

Stap 1. Schrijf alles uit

Als je wilt communiceren dat het menens is, kan je eigenlijk niet anders dan al je argumentatie uitschrijven.

‘Voorlezen is een must,’ bevestigt Emiel Roemer, fractievoorzitter van de SP. ‘Anders wordt de kans groot dat je debat al snel verandert in een gesprek. En dat moet je niet willen.’

Het is belangrijk om duidelijk over te brengen dat je een vooraf uitgeschreven tekst aan het voorlezen bent. Hier bestaat een slim trucje voor: pauzeer op totaal onnatuurlijke momenten in je tekst.

Voorbeeld van stap 1. Foto: ANP.

Stap 2. Neologismen en getapte uitspraken

Wanneer een tekst voorgelezen wordt, is de kans groot dat het publiek afdwaalt. Probeer maar eens naar een speech van veertig minuten te luisteren!

De oplossing? Nieuwe, koddige woorden gebruiken. Gebruik zogeheten ‘bedrijfspoedelvocabulaire.’ Zo val je op bij pers en publiek. ‘Magnetrononderwijs,’ bijvoorbeeld. Of ‘een koekenbakkerskabinet.’

Een voorbeeld van stap 3. Foto: ANP.

Ook het gebruik van getapte uitspraken valt hieronder. Dan gaat het vaak om zinsneden die jaren later nog gebruikt kunnen worden.

‘Je moet daar ook niet te netjes over willen zijn,’ aldus bedrijfspoedelvocabulaire-expert Geert Wilders. ‘Je kan wel denken dat iets een beetje onaardig of brutaal is, maar het werkt vaak juist goed als je alle etiquetten het raam uit flikkert.’

Een voorbeeld van stap 3. Foto: ANP.

Stap 3. Interrumpeer!

De truc om een debat te winnen zit ’m vaak in het onderbreken van de ander. In het begin voelt dit misschien ongemakkelijk, maar het is noodzakelijk. Als je je gesprekspartner uit laat spreken, weet hij misschien wel iemand te overtuigen van zijn argument of standpunt. Dat wil je niet hebben! Hoe minder je iemand laat uitspreken, hoe beter.

Pro-tip: probeer de aandacht van jouw interruptie af te leiden door verontwaardiging te veinzen over het feit dat mensen je onderbreken.

Een voorbeeld van stap 4. Foto: Gavin Spencer

Stap 4. Verdraai alles

Probeer het standpunt van uw tegenstander in een zo slecht mogelijk daglicht te plaatsen. Dan hoeft je eigen standpunt niet meer zo briljant te zijn.

Voorbeeld van stap 4. Foto: iStock

Stap 5. Vormfouten en procedure

Een klassiek adagium in de politiek: je wint het niet op inhoud. Probeer de ander dus niet te pakken op zijn argumenten, maar op de lullige dingetjes die hij of zij fout doet.

‘Geen tegenbegroting gemaakt? Laten we het daar even over hebben,’ grijnst Diederik Samsom.

Een voorbeeld van stap 5. Foto: Andreyutzu