Hallo daar! Mijn naam is en in deze editie van Zelf Kunst Maken leg ik uit hoe je zelf een maatschappelijk hoaxkunstenaar kunt worden. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een grote dosis verbeeldingskracht. Doe je mee?

Ik ben een sociaal-maatschappelijk hoaxkunstenaar. Maar wat is dat precies? Dat betekent dat ik mensen bedenk en me dan voordoe als die mensen. En daarna het publiek confronteer met het feit dat die mensen helemaal niet bestaan! Dit doe ik vooral op internet.

Zal ik eens laten zien hoe dat werkt? Nou, ken je bijvoorbeeld Bob van Gorp? Niet? Iedereen kent Bob! Bob van Gorp werkt bij de afvalverwerking in Geldrop. Bob van Gorp in Geldrop zegt: ‘Hallo, ik ben Bob van Gorp uit Geldrop en ik hou enorm van drop.’

Oké.

Zal ik je nu eens een geheimpje vertellen? Bob van Gorp bestaat helemaal niet. Dat was ik. Ik ben nooit bij de afvalverwerking geweest. Ik ken niemand in Geldrop. Je moet ook niet zomaar alles geloven wat mensen tegen je zeggen!

Liegen is hartstikke leuk. Vroeger logen we allemaal. Toen ik jong was heb ik bijvoorbeeld gezegd dat juffrouw Ina mij een liefdesbrief had gestuurd. Dat was niet waar, maar ze werd wel ontslagen!

Neem even de tijd om dat gevoel terug te halen. Weet je nog hoe het voelt? Je voelt je machtig en superieur over de mensen tegen wie je liegt. Want jij weet iets, wat zij niet weten.

Veel mensen verliezen het talent om ongegeneerd te liegen. Ze worden ‘volwassen’ en vinden het ‘kinderachtig’ en ‘flauw’ om te liegen.

Maar wij? Wij zijn geen volwassenen. Het kunstenaarschap verwacht van ons dat wij in touch blijven met het kind in onszelf. Wij hebben geen ethische regelset om ons aan te houden, zoals bijvoorbeeld journalisten. Over al die moeilijke dingen hoeven wij ons het hoofd niet te breken.

Jij en ik, wij moeten vechten tegen dat gevoel van beschaving dat ons ervan weerhoudt om tegen mensen te liegen. En hoe doen we dat? Dat doen we met maatschappelijke relevantie.

-Onthoud: als de cursus te snel gaat kun je de video altijd terugspoelen.

Het is misschien een beetje een moeilijke term, maar maatschappelijke relevantie is eigenlijk een soort toverwoord. Met maatschappelijke relevantie kun je jouw bedrog verantwoorden en kun je, ondanks het feit dat je een volwassen man of vrouw bent, toch gewoon lekker blijven liegen.

Het enige wat je hoeft te zeggen is dat jouw leugens bijdragen aan een maatschappelijke discussie. Wat is een maatschappelijke discussie? Open de krant maar eens. Vertel wat je allemaal ziet. Het is moeilijk te geloven, maar alles wat je in de krant leest is een maatschappelijke discussie (behalve de advertenties en NRC Lux). Over al die dingen mogen wij kunstenaars dus liegen.

Neem nu vier minuten om zelf een aantrekkelijk, gelogen levensverhaal te bedenken rondom een maatschappelijke discussie. Misschien ben je wel in elkaar geslagen door een Zwarte Piet? Of ben jij de plastisch chirurg van Renée Zellweger? Onthoud: het hoeft niet waar te zijn.

-De opdracht voor de volgende les: schrijf een opinieartikel voor als je eenmaal ontmaskerd bent, waarin je de leugens van jouw alter ego verdedigt in het kader van de maatschappelijke discussie. Succes!

Het klinkt misschien alsof dit allemaal best veel werk is. Maar vergeet niet dat het heel leuk is om te kunnen liegen. Je kunt roddels bedenken en meningen verdedigen die niet van jou zijn. Je kunt zelfs mensen zwartmaken! (Ik zou je aanraden om geen mensen zwart te maken, tenzij het mensen zijn die het verdienen. Je weet wel: rechtse mensen).

Liegen is leuk en maatschappelijk relevant!

Het heeft alle voordelen van meedoen aan Wie is de Mol? zonder dat je door het centrum van een Zuid-Amerikaanse hoofdstad heen moet rennen om kokers te verzamelen!

Probeer het nu zelf en stuur mij een brief, geschreven door jouw gelogen, maatschappelijk relevante identiteit. Misschien krijg je wel een brief terug, misschien wel van Nizar Mourabit.