Op 18 november 2010 toonde Yvon Jaspers een door haar ontworpen servies in De Wereld Draait Door. Het Commissariaat voor de Media beoordeelde dit als een vermijdbare uiting, omdat de afname van een product onmiskenbaar werd bevorderd. De VARA kreeg een boete opgelegd van uiteindelijk 50.000 euro.

Eerder beargumenteerde De snijtafel al dat De Wereld Draait Door verguist en eert. In deze derde bespreking is de vraag wát precies een vermijdbare uiting is, onder welke voorwaarden vermijdbare uitingen zijn toegestaan en wat dat betekent voor De Wereld Draait Door in 2010 én in 2014.

YouTube

Bronnen: De Wereld Draait Door op en (VARA-BNN); artikelen en van het Mediabesluit 2008; de cover van #2.

Eerdere edities van De snijtafel bij De Correspondent

De snijtafel bespreekt: de rechtszaak tegen Zwarte Piet In de eerste aflevering onder het fileermes: de Amsterdamse rechtszaak inzake het vermeende racistische karakter van Zwarte Piet. Bekijk hier de eerste aflevering van De snijtafel bij De Correspondent. De snijtafel bespreekt: Leef van Han van Eijk Hoeveel maatschappelijke schade kan één lied aanrichten? Bekijk hier de septemberaflevering van De snijtafel. De snijtafel bespreekt: Mannenharten van BLØF & Nielson Eindelijk wordt BLØF begrijpelijk. Maar wat begrijpen we? Bekijk hier de vorige aflevering van De snijtafel.