Veeg een schoolbord uit. Dat is de uitdaging voor de 2015. De Amerikaanse studenten die aan de wedstrijd deelnemen, moeten een kettingbotsing tussen ten minste twintig verschillende objecten tot stand brengen die tot gevolg heeft dat het krijt van het bord verdwijnt.

Een Rube Goldberg Machine, kortweg een Rube Goldberg, is een ode aan de omweg. Er staan nu zo’n 181.000 Rube Goldbergs op YouTube - de meeste gemaakt door mensen thuis, door studenten, sommige door reclamebedrijven. is 45 miljoen keer bekeken.

Voor de Rube Goldberg Machine Contest van 2011 (doel: prik een ballon lek) maakten studenten van de Purdue University een apparaat dat driehonderd stapjes nodig had om het doel te bereiken. Ze haalden er het

Naamgever is de Amerikaanse cartoonist (1883-1970), die honderd jaar geleden in The New York Daily Mail uitvindingen begon te tekenen die op de meest ingewikkelde manieren in een alledaagse eenvoudige behoefte voorzien. Een rits dichtritsen. Een kalkoen in plakjes snijden. Voorkomen dat de baas doorheeft dat je te laat bent op je werk. Zijn eerste strip was In 1948 won de tekenaar de Pulitzerprijs.

The Incredible Machine

Goldberg stierf voordat het pc-tijdperk was aangebroken, maar zou veel computerspellenmakers inspireren. Onder hen Jeff Tunnell, de man achter DOS-spel The Incredible Machine (1993), kortweg TIM.

YouTube
Levels uit The Incredible Machine

Voor wie TIM niet kent: in elk level krijgt de speler een opdracht, zoals ‘breek de vissenkom’ of ‘schiet de bal door de basket.’ Middels natuurkundige wetten en met gebruik van een wisselende inventaris van spullen, zoals zaklantaarns, vergrootglazen, tandwielen, lopende banden, touw of ventilatoren, kan de machinerie in gang worden gezet.

Sinds TIM zijn er veel spellen in het genre gemaakt. Maar pas onlangs gaven de erven Goldberg toestemming voor een officiële Rube Goldberg-game.

Deze game, Rube Works genaamd, lijkt qua spelmechanisme op The Incredible Machine. Maar de graphics en de opdrachten volgen de antieke cartoons van Goldberg. Een vooroorlogs muziekje draagt bij aan de sfeer.

YouTube
De eerste drie levels uit Rube Works (2014)

Bij Rube Works komt er meer op precisie aan dan bij The Incredible Machine - en minder op natuurkundige principes. Zo kan een pinguïn die met zijn vleugels flappert gewoon een grote ventilator aandrijven. En moet je de tranen van een haan opvangen die huilt over zijn tot kipsalade versneden eega.

Voor fans van The Incredible Machine die dit spel uit het oog verloren: Jeff Tunnell heeft TIM dit jaar gemoderniseerd. De moderne versie is voorzien van allerlei nieuwe mogelijkheden (zo speelt niet elk level zich meer af tegen die eeuwige helblauwe achtergrond). Ook de naam is veranderd, in Contraption Maker.

YouTube
Voorbeeldlevel uit Contraption Maker

De oorspronkelijke DOS-versie van The Incredible Machine is ook nog online TIM op nieuwe Windows-computers aan de praat krijgen vergt, geheel in de geest van het spel, eerst enig omslachtig

Dit spel is een nachtmerrie waaruit je maar niet ontwaakt Neverending Nightmares is een beklemmend horrorspel over waanzin en hopeloosheid. Het is aan jou om een uitweg te zoeken. Als die er tenminste is. Maar toch: een aanbeveling. Lees hier meer over dat spel