Wereldwijd zijn er op het ogenblik naar schatting meer dan 50 miljoen vluchtelingen. Wat zegt zo’n getal? Wat gebeurt er met al die stromen anonieme mensen? Precies dat, een gezicht en een stem geven aan de mensen achter de getallen, is de ambitie van de jonge toneelregisseur . Ze heeft er een theatervoorstelling over gemaakt:

Bijzonder is: de drie acteurs en regisseur zijn alle vier vluchtelingen. Geweest

Bijzonder is: de drie acteurs en regisseur zijn alle vier vluchtelingen. Geweest. Ze zijn in hetzelfde jaar geboren, 1989, in Syrië, Iran en Bosnië, hun moeders hebben hen op sleeptouw genomen en na omzwervingen zijn ze uiteindelijk in Nederland in een asielzoekerscentrum terechtgekomen. Ze troffen elkaar later op de vermaarde Toneelacademie in Maastricht en behoren tot de grootste talenten van hun generatie. Toeval? Voor Daria Bukvić bestaat toeval niet. In ieder geval is dit een verhaal dat zich aan haar opdringt, een verhaal dat ze nu móét vertellen.

De voorstelling is gebaseerd op hun verhalen. En die van hun moeders, want die zijn ze uitgebreid gaan interviewen. Het levert een caleidoscopisch beeld op van onheilspellende, ontroerende en hilarische gebeurtenissen. Wat zich opdringt, en dat is wellicht ook de belangrijkste boodschap die Bukvić en haar mannen voor ons in petto hebben, is de overrompelende rijkdom van dit alles: hier kloppen aanstormende kunstenaars op de poort, die barsten van het talent, de verhalen en de gedrevenheid. Ze maken theater om te overleven.

Ik sprak met de regisseur een week voor de première, in de repetitieruimte van het ZID Theater in Amsterdam. Het gaat onder andere over onwaarschijnlijke ontsnappingen, reddende engelen, liefdesbrieven in het asielzoekerscentrum, en schuld: je ouders hebben immers alles opgeofferd.

Luister je liever via de Apple Podcasts-app? Abonneer je dan via iTunes op de interviews van Lex Bohlmeijer. Dan verschijnen ze elke keer automatisch in je Podcastsapp. Klik hier om je op Lex te abonneren Podcast: Hoe maak je je los van een moeder die zo lief voor je is? Mea Dols de Jong (26) heeft een documentaire gemaakt over de verstandhouding met haar moeder, iemand die ervoor gekozen heeft om te leven in onafhankelijkheid. Iemand die haar alleen opvoedde. Hoe beïnvloedt dat je leven? Beluister hier het interview Waarom de ene uitgeprocedeerde asielzoeker mag blijven en de andere niet Twee jaar geleden betrokken 159 uitgeprocedeerde asielzoekers de Vluchtkerk. Gastcorrespondent Heiba Targhi Bakkali bleef de groep sindsdien volgen. Aan de hand van de verhalen van Younis - die bleef - en Mohammed - die vertrok - laat ze zien welke factoren bepalen wie alsnog een verblijfsvergunning krijgt. Hoe ‘uitgeprocedeerd’ is een uitgeprocedeerde asielzoeker eigenlijk? Lees het verhaal hier terug