Spring naar inhoud

Griekenland verkeert in een liquiditeitscrisis: het land heeft geen poen

Op 12 juli moet al het Griekse overheidspersoneel betaald worden, maar de benodigde euro’s zijn er niet.

Stel dat er geen overeenkomst is met de eurogroep/IMF tegen die tijd. Wat kan Griekenland dan doen om toch aan zijn betalingsverplichting te voldoen?

Een onorthodox voorstel: Griekenland betaalt - een deel van - de overheidssalarissen in I-Owe-You’s (IOU’s). Die IOU’s zijn vrij overdraagbaar, kunnen verhandeld worden voor euro’s en kunnen gebruikt worden om Griekse belastingen mee te betalen.

Dat laatste maakt de IOU’s meteen waardevol. Stel je hebt een belastingplicht van 100 euro. Als je dan voor 100 euro cash 110 euro aan IOU’s kan kopen, maak je al winst. De IOU’s zullen tijdelijk circuleren tot er een oplossing is gekomen, waarbij de IOU’s langszaam uit de circulatie genomen kunnen worden.

Er zijn nogal wat haken en ogen aan dit plan. Ten eerste: de vraag is of het legaal is. Je bent namelijk nogal exotische trucs aan het uithalen om eigenlijk gewoon geld bij te drukken. Ten tweede: de implementatie is lastig. Je hebt een register nodig waarin het eigendom van IOU’s wordt bijgehouden. Voor een overheid die al niet eens in staat is om fatsoenlijk belasting te heffen best een opgave.

Lees hier meer over hoe het IOU-plan zou kunnen werken
Correspondent Economie