Voel jij je smartphone ook wel eens fantoomtrillen? Dan is de muziek van Tim Fite iets voor jou

Muzikant-kunstenaar Tim Fite onderzocht zijn eigen smartphoneverslaving en maakte daar een mp3-album over. En een tentoonstelling, want hoe verkoop je anders albums in het downloadtijdperk? Zondag en maandag treedt hij samen met de band My Brightest Diamond op in Groningen en Utrecht.
Voel je weleens je mobieltje zoemen in je broekzak, zonder dat het daarin zit?
Voor muzikant-kunstenaar Tim Fite, die zondag en maandag in Groningen en Utrecht optreedt, vormde die ervaring de inspiratie voor een kunstproject, waarmee hij meteen een antwoord formuleerde op de vraag hoe muzikanten geld kunnen verdienen in het tijdperk van file sharing en Spotify.
Fite, geboren als Timothy Sullivan, combineert productiviteit, muzikale afwisseling, gevoel voor humor en actualiteit op een manier die maar weinig muzikanten vermogen. Afgelopen veertien jaar produceerde hij veertien volwaardige platen. Drie daarvan bracht hij via een platenlabel uit, één via streaming-site Grooveshark. En acht kun je gratis downloaden.
Ze gaan van melodieus liefdesverdriet naar maatschappijkritische hiphop, waarbij wapens en consumentisme terugkerende thema’s zijn.
Naast muziek, creëerde Fite tal van video’s en kunstprojecten. Bijvoorbeeld een expositie in New York, over de manier waarop technologie het leven van de moderne mens infiltreert.
Zelf kreeg Fite pas een paar jaar geleden een smartphone, en het verging hem zoals iedereen: ‘Het feit dat die me toegang gaf tot het complete internet, betekende ook dat ik er elk uur mee bezig was - op alle manieren. Ik was zoals iedereen. Ik sms’te. Ik mailde. Ik speelde Angry Birds, motherfucker.’ De ‘phantom buzz’ in zijn broekzak - het gevoel dus dat de telefoon trilt, terwijl dat niet zo is - bracht hem ertoe zelfonderzoek te doen. Fite tikte onder andere zijn online chats uit op een typmachine.
De tentoonstelling die uit deze introspectie voortkwam, ‘iBeenHACKED,’ diende meteen als reclameproject voor de gelijknamige plaat, met nummers als ‘Check Yo Cell’ (dat veel grappiger en minder cynisch overkomt dan dit stukje uitgeschreven songtekst doet vermoeden):
Standing in the shower butt-naked, I wanna check it, fucking this girl from the back I can’t relax I gotta check it [...], grandma’s funeral, I guess it’s doable, check it at the movies, check it in my cubicle.
Een luddiet is Fite zeker niet. Om ‘iBeenHACKED’ te kunnen maken zonder tussenkomst van een platenmaatschappij, begon hij een project op crowdfundsite Kickstarter en haalde 18.000 dollar op. Voor de gulle schenkers maakte hij Phoneys: kleurige telefoontjes van gesmolten glas, ‘die eruitzien als iPhones, ruiken als iPhones en smaken als iPhones,’ maar die je niet afleiden als je eigenlijk iets anders wilt doen.
Muziek maken bijvoorbeeld. Tim Fite treedt komende week op in Nederland samen met de (ook aanbevelenswaardige) band My Brightest Diamond, op 8 februari in Vera in Groningen en 9 februari in Tivoli de Helling in Utrecht. Gaat dat vooral zien, zou ik zeggen. En laat je niet afleiden door je telefoon.