Op 11 december 2012 verschijnt een persbericht op de website van het Amerikaanse ministerie van Justitie: ‘De disfunctie bij HSBC was ongehoord,’ aldus assistentprocureur-generaal Lanny Breuer. ‘Vandaag betaalt HSBC een hoge prijs voor haar gedrag.’

Prijskaartje: 1,92 miljard dollar, de belofte het in de toekomst beter te doen en een verontschuldiging van de CEO. ‘Het spijt ons heel erg,’

HSBC had, zo dagelijks ‘honderdduizenden dollars’ in ‘speciaal ontworpen dozen [met] afmetingen die precies door de HSBC-bankloketten pasten,’ van Mexicaanse drugsdealers gekregen. En dan hebben we het niet over vreedzame huis-tuin-en-keukendealers, maar over het bekend van internetvideo’s waarin kettingzagen en rivaliserende bendeleden akelig prominent figureren.

Het was gewoon bekend (en meer)

Dat de controles in Mexico te wensen overlieten, was bekend bij HSBC. In 2006 voerde de bank al een intern onderzoek uit naar Mexicanen die een bankrekening bij HSBC op de Kaaimaneilanden hadden. Uit het onderzoek bleek dat meer dan 50 procent van de klantdossiers onvoldoende informatie bevatten, in 15 procent van de gevallen was er zelfs helemaal geen informatie over de klant vastgelegd. In de daaropvolgende twee jaar deed de bank niets om deze gebreken te verhelpen. Sterker nog, het aantal Mexicaanse rekeninghouders op de Kaaimaneilanden vertienvoudigde.

Ook twijfelachtige regimes van Libië, Birma, Iran en Noord-Korea konden bij HSBC terecht. HSBC had zelfs een systeem ontworpen om transacties uit deze landen door het Amerikaanse banksysteem te sluizen: ‘kijk uit: gesanctioneerd land’ en ‘noem deze naam niet in New York,’ stond vermeld bij transacties uit gesanctioneerde landen.

Betalingsopdrachten met dit soort teksten vielen automatisch in de zogenoemde ‘reparatielijn,’ waar HSBC-werknemers de opdrachten schoonden van gesanctioneerde namen. In 2003 een HSBC-chef dat dit soort praktijken waarschijnlijk strafbaar was. Uiteindelijk besloot HSBC de lucratieve handel toch door te zetten vanwege de ‘significante zakelijke kansen’ die het leveren van bankdiensten aan gesanctioneerde landen opleverde.

De CEO wordt minister van Handel

Dat was in 2012. Deze week kwam HSBC opnieuw in het nieuws. Ditmaal omdat een lijst van 30.000 van haar Zwitserse rekeningen waar 120 miljard dollar op stond De lijst was al eerder bekend bij belastingdiensten over de hele wereld, maar nu kwam de lijst ook in de openbaarheid.

Uit het lek blijkt dat HSBC niet slechts een passieve ontvanger van belastingmijdend geld was. De bank hielp klanten actief belasting ontduiken

Uit het lek blijkt dat HSBC niet slechts een passieve ontvanger van belastingmijdend geld was. De bank hielp klanten actief belasting ontduiken. Zo gaf de Ierse zakenman John Cashell aan dat hij zijn geld voor de belastingautoriteiten, waarna een HSBC-medewerker hem vertelde dat hij daarvoor aan het juiste adres was. In klantendossiers stond dikwijls beschreven dat de rekeningen ‘niet aangegeven’ waren bij de belastingdienst. Ondertussen verstrekte de bank diezelfde klanten wel tienduizenden euro’s, dollars of kronen aan cash geld.

Mensen die eindverantwoordelijk waren, bijvoorbeeld Stephen Green, als CEO van HSBC tussen 2006 en 2010, werd in 2010 aangesteld als Britse minister van Handel en Investeringen. ‘Met Stephen stellen we een minister aan met een lange staat van dienst als internationaal bankier,’ zei minister Vince Cable na zijn aanstelling. ‘Iemand met een krachtige filosofie over ethisch zakendoen.’

Green was als bestuursvoorzitter over potentieel illegale activiteiten van de bank in Mexico. Bovendien was de lijst met belastingontduikers met HSBC-rekeningen toen al bekend bij de Britse belastingdienst. Stephen Green wilde desgevraagd op vragen over zijn tijd bij HSBC aan het BBC-programma Panorama.

Voor minder de cel in

Samenvattend: HSBC heeft in de afgelopen vijftien jaar honderden miljoenen dollars witgewassen voor drugskartels, van een bankrekening voorzien, tienduizenden vermogenden over hoe ze Europese belastingwetgeving kunnen omzeilen; en welbewust Amerikaanse sanctiewetgeving aan haar laars gelapt.

Er zijn mensen die voor minder de cel in draaien.

In juni 2014, twee jaar na de schikking van HSBC, verscheen er nog een persbericht op de website van het Amerikaanse ministerie van Justitie: De vrouw had als medewerker bij HSBC haar werkgever 42.000 dollar afhandig gemaakt.

Ze kreeg één jaar gevangenisstraf.

Luie ambtenaar met riant pensioen (en meer clichés over de Griek) Grieken zijn lui. Werken allemaal voor de overheid. Gaan lekker vroeg met pensioen. Is dat zo? We praten over Griekenland in clichés, maar weten er ondertussen bijna niks van. Het is verfrissend om te zien dat de kersverse Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, daar weigert aan mee te doen. Lees hier de column terug Belastingontduiking, moeilijker kunnen we het maar niet maken Volgens recente schattingen van de Franse econoom Gabriel Zucman is er maar liefst 4300 miljard euro aan privévermogen in belastingparadijzen gestald. Zo wordt op gigantische schaal belasting ontdoken. En de maatregelen van de Europese Unie, de G20 en de OESO om dat tegen te gaan, blijken eenvoudig te omzeilen. Lees het stuk hier terug