Vandaag is het Valentijnsdag. En dat hebben we geweten. Van alle kanten werd met de dag geadverteerd. KLM met: Liefde is...samen in de wolken zijn. Je ziet twee vliegtuigen met de neuzen tegen elkaar aanwrijven. O, de liefde!
Of wat te denken van deze reclame:

Toch opvallend, romantiek en techniek in een innige omhelzing. Harde techniek tegenover zachte gevoelens. Maar dat is de kracht van de romantiek: het incorporeert elementen die ermee op gespannen voet staan.
Dat is in ieder geval de stellige overtuiging van filosoof Hans Kennepohl (1967). Hij verdiepte zich tien jaar in de romantiek en kwam erachter dat we romantischer zijn dan we zelf denken. Het is, anders dan we in deze tijd van ‘kille’ cijfers en ‘harde’ wetenschap, zelfs ons dominante wereldbeeld geworden, stelt Kennepohl.
Het romantische wereldbeeld kwam eind achttiende eeuw op. God was doodverklaard en er waren nieuwe waarden nodig. De belangrijkste: de natuur, het eigen gevoel en authenticiteit. Het komt allemaal samen in het begrip zelfontplooiing, de godheid die wij tegenwoordig aanbidden.
Kennepohl publiceerde er vorig jaar een boek over: We zijn nog nooit zo romantisch geweest. Het werpt in zijn alomvattendheid een verrassend licht op talloze debatten die we vandaag de dag voeren. Van nationalisme tot geboorte, van natuurbeheer tot jeugdcultuur, de romantiek heeft er invloed op. Ik sprak de auteur in een zijkamertje van de Rotterdamse Arminiuskerk. Een welgekozen omgeving: het is immers juist het protestantse geloof dat de weg baant voor de romantiek.


…dit verhaal heb je gratis gelezen. Maar het maken van dit verhaal kost tijd, geld en energie. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping, verbinding en optimisme brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Steun ons en doe mee!