Vandaag is het Valentijnsdag. En dat hebben we geweten. Van alle kanten werd met de dag geadverteerd. KLM met: Liefde is...samen in de wolken zijn. Je ziet twee vliegtuigen met de neuzen tegen elkaar aanwrijven. O, de liefde!

Of wat te denken van deze reclame:

Toch opvallend, romantiek en techniek in een innige omhelzing. Harde techniek tegenover zachte gevoelens. Maar dat is de kracht van de romantiek: het incorporeert elementen die ermee op gespannen voet staan.

Dat is in ieder geval de stellige overtuiging van filosoof Hij verdiepte zich tien jaar in de romantiek en kwam erachter dat we romantischer zijn dan we zelf denken. Het is, anders dan we in deze tijd van ‘kille’ cijfers en ‘harde’ wetenschap, zelfs ons dominante wereldbeeld geworden, stelt Kennepohl.

Het romantische wereldbeeld kwam eind achttiende eeuw op. en er waren nieuwe waarden nodig. De belangrijkste: de natuur, het eigen gevoel en authenticiteit. Het komt allemaal samen in het begrip zelfontplooiing, de godheid die wij tegenwoordig aanbidden.

Kennepohl publiceerde er vorig jaar over: We zijn nog nooit zo romantisch geweest. Het werpt in zijn alomvattendheid een verrassend licht op talloze debatten die we vandaag de dag voeren. Van nationalisme tot geboorte, van natuurbeheer tot jeugdcultuur, de romantiek heeft er invloed op. Ik sprak de auteur in een zijkamertje van de Rotterdamse Arminiuskerk. Een welgekozen omgeving: het is immers juist het protestantse geloof dat de weg baant voor de romantiek.

Luister je liever via de Apple Podcasts-app? Abonneer je dan via iTunes op de interviews van Lex Bohlmeijer. Dan verschijnen ze elke keer automatisch in je Podcastsapp. Klik hier om je op Lex te abonneren Podcast: Filosoof Hans Achterhuis is bang voor de utopie Zonder dat we het beseffen heeft de Amerikaanse schrijfster Ayn Rand (1905) invloed op ons leven. Zij heeft met haar utopie van de moderne mens het ideaal van de vrije markt en het neoliberalisme gevoed. Een gesprek over Rand met filosoof Hans Achterhuis, die vindt dat je moet oppassen met utopieën. Luister hier het interview terug