Gisterenavond hielden wij de hele avond de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen voor je in de gaten. Hier het liveblog in chronologische volgorde:

20.30 De stembussen zijn nog open. Er worden tot 23.00 uur geen noemenswaardige uitslagen verwacht. Perfect moment om de live-uitzending te beginnen.

20.34 De NOS heeft geïnvesteerd in een holografisch plafond dat eruitziet als een gewoon plafond.

21.00 Dionne Stax presenteert de eerste exit poll. Alle partijen hebben op dit moment ongeveer 12 procent van de stemmen. Dat kan nog naar boven worden bijgesteld. Of naar beneden. Of opzij. Rob Trip benadrukt ondertussen dat we eigenlijk nog niets weten.

21.02 Zoals iedere verkiezing heeft ook deze verkiezing een hype, want verkiezingen hebben hypes tegenwoordig. De hype van deze verkiezingen is de stembaby: een baby die verwekt is in het stemhokje. Officieel is het verboden om met twee mensen een stemhokje in te gaan, maar veel vrijwilligers op het stembureau knijpen een oogje dicht. Zij zitten daar al sinds 9 uur vanochtend en vinden het ook wel leuk ‘als er eindelijk iets gebeurt.’

21.15 Iemand heeft een leuk grapje gemaakt op Twitter.

21.29 Een verslaggever staat bij de SP. ‘Ja, Rob, de sfeer zit er hier al goed in. Emile Roemer heeft al zijn bovenkleding uitgetrokken.’

21.32 De opkomst is 49 procent. Rob Trip durft er niets over te zeggen omdat de opkomst in Hilversum maar 36 procent is.

21.34 Rob Trip benadrukt dat we nog niets weten. En vervolgt: hoe weet je ooit echt iets? Als je erover nadenkt, hè?

21.35 De exit poll wordt geüpdatet. Rob Trip legt uit dat deze poll gebaseerd is op de worp van zes dobbelstenen in een put, om vervolgens de echo’s van de worp achteruit af te spelen en op te schrijven wat je hoort. D66 staat op winst.

21.41 We zien de eerste reacties van de kopstukken op de cijfers waarvan ze nu al weten dat die aan het eind van de avond niet meer kloppen. Rob Trip vraagt zich hardop af waarom we dit ook alweer doen.

21.44 Dionne Stax tindert een beetje op het grote scherm.

21.50 Rutte laat zich nog een paar uur niet in het openbaar zien, maar volgens bronnen binnen de fractie is hij helemaal losgegaan toen hij hoorde dat de VVD - ondanks ongeveer vierentwintig schandalen in de afgelopen week - alsnog amper verlies leed. Volgens ooggetuigen heeft hij op straat een prullenbak omver geschopt en geroepen ‘Wat ga je doen dan? Wij zijn de VVD. Wij zijn onoverwinnelijk!,’ waarna hij de prullenbak door een winkelruit gooide.

22.10 De exit poll voor de Provinciale Statenverkiezing wordt nu doorgerekend tot een overzicht van zetels in de Eerste Kamer. Vervolgens wordt, daarop gebaseerd, een berekening gemaakt van hoe Nederlanders gaan stemmen bij de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen in september. Nu bespreken Rob Trip en Dominique van der Heyde hoe die regering ten val komt.

22.18 Wilders heeft geen geld voor een verkiezingsfeestje. In een interview met het ANP zegt hij dat ‘heus niet erg te vinden.’ Hij vervolgt: ‘Ik had toch niet echt zin in een feestje of zo. Echt niet hoor.’

22.24 Dionne Stax doet nu maar de Top 40. Nieuw op 1: De Macarena.

22.29 De politie heeft een Amber Alert uitgegeven voor de uitslagen van de waterschapsverkiezingen.

22.35 Terschelling is binnen. Dionne kijkt naar de cijfers. Ze ziet ze wel, maar ze weet niet wat ze ermee moet. ‘Wat doe ik hier?,’ mompelt ze. ‘Waarom doen we deze uitslagenavond niet gewoon morgenochtend?’

22.38 Dionne Stax vertelt nu een lang en onduidelijk verhaal over haar jeugd. Rob Trip kijkt steeds ongemakkelijker.

22.42 De meltdown van Dionne Stax zorgt voor veel reacties op Twitter. Iemand schrijft: ‘Ik zou haar doen.’ Iemand anders schrijft: ‘Wat heeft ze aan?’ Nog iemand anders schrijft: ‘Wat heeft ze aan? Ik zou haar doen.’

22.48 Weet u wat? Tot zover ons liveblog. We zijn er klaar mee. U wordt morgenochtend toch wel doodgegooid met de uitslag. Bovendien hebben wij nog twee afleveringen van Unbreakable Kimmy Schmidt op Netflix klaarstaan. Houdoe.