Dan had je maar geen gevangene moeten worden

Daan Windhorst
Schrijver

‘Gevangenen moeten gaan meebetalen aan de kosten die worden gemaakt voor hun strafproces en hun detentie. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, bleek dinsdagavond tijdens een debat over de twee wetsvoorstellen.’

-

Beste meneer Rietjes,

U tekende in uw brief van 9 mei bezwaar aan tegen de factuur van 11.680 euro die u van ons ontving in verband met uw gevangenschap. Wij hebben uw bezwaar ontvangen en in behandeling genomen.

U schreef:

‘Ik zit nu [krachtterm] in de cel omdat ik [krachtterm] een bank heb overvallen. Waarom heb ik een bank overvallen? Om mijn [krachtterm] studieschuld af te betalen! En nu gaan jullie [krachtterm] [krachtterm] [ziekte] [negentiende-eeuwse denigrerende term voor ambtenaren] mij nog verder in de schulden steken?

Bedankt voor uw brief! Helaas kunnen wij niet ingaan op uw verzoek.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is tot de conclusie gekomen dat u daar maar aan had moeten denken voor u een gevangene werd.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Het ministerie

Beste meneer Holleeder,

U schreef:

‘Ik heb er toch niet voor gekozen om mij op te sluiten? Waarom zou ik er dan een boete voor moeten betalen? Ik ga jullie [typisch Amsterdamse knuffelcriminelenkrachtterm]-boete niet betalen’

Bedankt voor uw brief! Helaas kunnen wij niet ingaan op uw verzoek.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is tot de conclusie gekomen dat u daar maar aan had moeten denken voor uw zussen u verraadden.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Het ministerie

Beste mevrouw Van der Kab,

U schreef:

‘Wij hebben twaalf kinderen, mijn man is ontslagen toen onze [krachtterm] dochter Angelique werd opgepakt en ik ben pakketbezorger bij PostNL. Ik zit echt niet te wachten op deze factuur.’

En:

‘Bovendien: Angelique zit in het gevang omdat ze een pan kokende olie over mijn gezicht heen heeft geflikkerd toen ik lag te slapen, omdat ik had gezegd dat ik wel snapte dat Zayn uit One Direction is gestapt. Ik ga haar gevangeniskosten niet betalen, ze is onze dochter niet meer.’

Bedankt voor uw brief! Helaas kunnen wij niet ingaan op uw verzoek.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is tot de conclusie gekomen dat u daar maar aan had moeten denken voor u ouder werd.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Het ministerie

Beste meneer Vonk,

U tekende in uw brief van 23 maart bezwaar aan tegen de factuur van 11.254 euro die u van ons ontving in verband met uw terbeschikkingstelling.

U schreef:

‘De stemmen in mijn hoofd zeggen dat er een dag komt dat alle politici hun huid uittrekken en hagedissen blijken te zijn. HAGEDISSEN. Ik houd van Brainpower.’

Helaas kunnen wij niet ingaan op uw verzoek. We hebben er wel hartelijk om gelachen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is desalniettemin tot de conclusie gekomen dat u daar maar aan had moeten denken voor u ontoerekeningsvatbaar verklaard werd.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Het ministerie

Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.

Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.

Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!

Publicatie Menu

Menu met opties zoals; het afspelen van audio, delen en opslaan