Deze ex-advocaat geeft Afrikaanse jongeren hoop met satire

Lex Bohlmeijer
Correspondent Goede gesprekken
Ikenna Azuike. Foto: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

In tweeënhalve minuut ingewikkelde dossiers uitleggen, vooroordelen ontkrachten én satire bedrijven. Dat doet videoblogger Ikenna Azuike met zijn nieuwsrubriek What’s up, Africa? voor de BBC. Hij bereikt er miljoenen jongeren mee. Hoe gaat hij te werk?

Tweeënhalve minuut duren ze gemiddeld, de videoblogs die (35) maakt over Afrika, What’s up, Africa? Nou vooruit, soms duren ze bijna drie minuten. Toch lukt het hem om in dat ultrakorte tijdsbestek ingewikkelde dossiers met betrekking tot het immense continent helder uit de doeken te doen, en passant een paar vooroordelen te slechten en, dat vooral, satire te bedrijven. Iedere aflevering bestaat uit een bombardement aan beelden, zinnetjes, scènes, quotes. Iedere keer speelt hij een typetje; de malicieuze generaal, de corrupte dominee, et cetera.

Neem deze aflevering over Mauritanië en slavernij:

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
Vlog over slavernij in Mauritanië.

Met deze journalistieke satire bereikt Azuike hoofdzakelijk jongeren. Satire die sinds kort te zien is in het BBC-nieuwsprogramma Focus on Africa. Voor het eerst dat de Britten satire in een nieuwsprogramma durven op te nemen. En het werkt: er komt een tweede serie aan, hij heeft het net gehoord.

Wat is de kracht van Ikenna Azuike? Tijd voor een nadere kennismaking. Hij werd geboren in Nigeria; toen hij acht jaar oud was verhuisden zijn ouders naar London. Na zijn studie ging hij in New York werken als advocaat. Toch was hij ontevreden. Toen hij een keer thuiskwam met een elektrische tandenborstel van tweehonderd dollar, moest de knop om. Hij kwam terecht in Nederland en ging bloggen bij

Ik spreek hem op een zonnige dag in Amsterdam over zijn opmerkelijke levensloop, satire, de BBC en Afrika.