Podcast: Maak kennis met de eerste vrouwelijke president van de Nederlandse wetenschap
Bezuinigingen, opstanden, hervormingen: er gebeurt nogal wat aan de Nederlandse universiteiten. Een goed moment om te praten met de eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen: José van Dijck.
Er zijn vijf redenen om naar José van Dijck te luisteren:
1. Ze is een briljante academica, die als eerste vrouw is verkozen tot president van de Koninklijk Nederlandse Akademie van Wetenschappen, het eerbiedwaardige college van wijze mannen (19 procent is vrouw), zetelend in het magnifieke Trippenhuis. Ze heeft het gevoel dat ze daar staat op de schouders van reuzen.
2. Het vandaag verschenen rapport-Thomassen laat zien: ongebonden onderzoek krijgt steeds minder geld, er komt een scheiding tussen onderzoek en onderwijs (twee klassen) en jonge toptalenten krijgen nauwelijks een kans.
3. Ze bracht als eerste de ontwikkeling van sociale media in kaart in haar boek The Culture of Connectivity. Het boek gaat over een groot thema, namelijk hoe de onzichtbare regels en businessmodellen van de grote online platforms de publieke sector ingrijpend veranderen.
4. Er bestaan parallellen tussen de ontwikkelingen in de sociale media en de wetenschap, door Willem Schinkel in De Groene Amsterdammer onlangs aangeduid als ‘cognitief kapitalisme.’
5. Ze gelooft in de kruisbestuiving van kunst en wetenschap. Zelf is ze een hartstochtelijke lezeres. Van naturalistische romans vooral, die wetenschappelijke inzichten onderbrengen in een verhaal en aantonen dat de mens in hoge mate bepaald wordt door twee factoren: erfelijkheid en milieu.