De Verenigde Naties waren bij de oprichting op 24 oktober 1945 nog vrij overzichtelijk: 51 lidstaten en een handjevol afdelingen. Ondertussen zijn 193 landen lid en bemoeit de organisatie zich met zo goed als elk mondiaal vraagstuk: van vluchtelingen tot eigendomsrechten, van het milieu tot de zwartepietendiscussie. Dat veroorzaakt een papieren uitbreiding waar je u tegen zegt: de VN zijn inmiddels een bureaucratisch beest.

En dat beest moet gevoed worden: met rapporten, resoluties, toespraken, persberichten, jaarboeken. Sinds 1945 schreef de Veiligheidsraad 69 jaarverslagen. De Algemene Vergadering nam 14.030 resoluties aan. Secretaris-generaal Ban Ki-moon gaf in acht jaar tijd al 2.607 speeches.

Wij willen een duik nemen in die grote berg documenten. Met als hoofdvraag: wat zegt de VN-taal over onze wereld? Over wat we met zijn allen belangrijk vinden en waar we het wel en niet over eens zijn? En: hoe is dat de afgelopen zeventig jaar veranderd?

Denk bijvoorbeeld aan het toenemend gebruik van het woord ‘veiligheid,’ ook in documenten die niet van de Veiligheidsraad zijn. Of: wanneer werd de term ‘duurzaamheid’ eigenlijk voor het eerst gebruikt? In welk decennium kreeg ‘vrede’ de meeste aandacht? Nam het gebruik van managementtaal en afkortingen toe, of juist af?

Maar voordat we beginnen, zijn we heel nieuwsgierig naar jullie ideeën. Waar vinden jullie dat we naar moeten zoeken? Zijn er bepaalde woorden waar jullie nieuwsgierig naar zijn? Of willen jullie alles weten over de toon of het gebruik van jargon? Zijn jullie benieuwd naar landen die de meeste spreektijd krijgen, of naar hoe de VN door de decennia heen op de actualiteit reageren?

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Conflict & Ontwikkeling ben ik op zoek naar manieren om de wereld een beetje beter te maken. Wil je weten wat ik zoal tegenkom op mijn zoektocht? In mijn tweewekelijkse nieuwsbrief tip ik je het beste wat ik lees, zie en hoor over mijn onderwerp. Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief Waar hebben we het over als we het over de Verenigde Naties hebben? Het is een van de machtigste organisaties ter wereld, die elke dag wel het nieuws haalt. Toch is het ook een organisatie waar we heel weinig van weten. Want hoe werken de Verenigde Naties? Lees hier de explainer terug Met de hele wereld afspraken maken is een bloedig spel Vier maanden lang interviewden onderzoeksassistent Jan Sluyterman en Maite Vermeulen meer dan veertig mensen die betrokken zijn bij de onderhandelingen van de Verenigde Naties over ontwikkelingsdoelen wereldwijd. Alle landen op één lijn krijgen over de toekomst van de aarde, hoe doe je dat? Lees hier de reconstructie terug. Hoe de wereld samen doelen leerde stellen (ook al zijn het er wat veel) Vijftien jaar geleden maakte de wereld ook al zo’n lijst met ontwikkelingsdoelen. Welke lessen zijn daaruit getrokken? Lees hier ons artikel over de Millenniumdoelen