Help ons zoeken naar de stopwoordjes van de Verenigde Naties

Foto: HH / bewerking Leon Postma (redactioneel ontwerper voor De Correspondent)

Nog even en de Verenigde Naties worden zeventig. Alleen Ban Ki-moon al gaf in acht jaar tijd 2.607 speeches. Welke woorden vielen in al die speeches en documenten het vaakst? Wij gaan het taalgebruik van de VN onderzoeken. Maar voordat we beginnen: waar moeten we naar op zoek? Meedenken is welkom.

De Verenigde Naties waren bij de oprichting op 24 oktober 1945 nog vrij overzichtelijk: 51 lidstaten en een handjevol afdelingen. Ondertussen zijn 193 landen lid en bemoeit de organisatie zich met zo goed als elk mondiaal vraagstuk: van vluchtelingen tot eigendomsrechten, van het milieu tot de zwartepietendiscussie. Dat veroorzaakt een papieren uitbreiding waar je u tegen zegt: de VN zijn inmiddels een bureaucratisch beest.

En dat beest moet gevoed worden: met rapporten, resoluties, toespraken, persberichten, jaarboeken. Sinds 1945 schreef de Veiligheidsraad 69 jaarverslagen. De Algemene Vergadering nam 14.030 resoluties aan. Secretaris-generaal Ban Ki-moon gaf in acht jaar tijd al 2.607 speeches.

Wij willen een duik nemen in die grote berg documenten. Met als hoofdvraag: wat zegt de VN-taal over onze wereld? Over wat we met zijn allen belangrijk vinden en waar we het wel en niet over eens zijn? En: hoe is dat de afgelopen zeventig jaar veranderd?

Denk bijvoorbeeld aan het toenemend gebruik van het woord ‘veiligheid,’ ook in documenten die niet van de Veiligheidsraad zijn. Of: wanneer werd de term ‘duurzaamheid’ eigenlijk voor het eerst gebruikt? In welk decennium kreeg ‘vrede’ de meeste aandacht? Nam het gebruik van managementtaal en afkortingen toe, of juist af?

Maar voordat we beginnen, zijn we heel nieuwsgierig naar jullie ideeën. Waar vinden jullie dat we naar moeten zoeken? Zijn er bepaalde woorden waar jullie nieuwsgierig naar zijn? Of willen jullie alles weten over de toon of het gebruik van jargon? Zijn jullie benieuwd naar landen die de meeste spreektijd krijgen, of naar hoe de VN door de decennia heen op de actualiteit reageren?